Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Обща информация, избор на чашка и сравнителни таблици

 

Какво представляват продуктите за дамска хигиена за многократна употреба

Продуктите за дамска хигиена за многократна употреба са алтернатива на превръзките и тампоните за еднократна употреба. Те имат редица предимства пред стандартните превръзки и тампони. На първо място, те са нежни за тялото и удобни при употреба, дори повече от еднократните продукти. Не предизвикват алергии и на се ароматизирани. Продуктите помагат за опазване на околната среда тъй като имат дълъг живот и намаляват количеството отпадъци. И не на последно място те са добра инвестиция и намаляват Вашите разходи.

Менструалните чашки са направени от безопасни за тялото материали. Те се сгъват и се поставят във влагалището. Могат да се носят по-дълго от обикновен тампон. Когато има нужда от смяна се вадят, измиват се и се поставят отново.

Тампоните са вид морски гъби и са натурален продукт. Използват се подобно на менстралните чашки. За разлика от еднократните тампони не изсушават влагалището. Трябва да се мият толкова често, колкото се сменят обикновените тампони.

Превръзките за многократна употреба са направени от памучен плат и не предизвикват алергии. Приятни и меки са на допир. Перат се и могат да се използват дълго.

 

Кой продукт да избера

Това зависи изцяло от личните Ви предпочитания и нужди. Ако сте свикнали да използвате тампони за еднократна употреба, то менструалните чашки и тампоните за многократна употреба са идеален заместител. Може също така да ги комбинирате с превръзка за многократна употреба.

Ако ползвате дамски превръзки за еднократна употреба може да пробвате многократните. Направени са от памучен плат и са по-приятни на допир и при контакт с тялото.

Как да избера менструална чашка

Един от най-честите въпроси, които получаваме е „Как да си избера менструална чашка?“. Наистина на пазара вече има голямо разнообразие от марки, размери и форми, което колкото и да хубаво (тъй като може да откриете тази, която пасва перфектно точно на Вас), толкова може да се окаже и стресиращо, тъй като прави изборът на идеалната чашка по-труден.
Разбира се всеки производител дава своите насоки за избор на размер от техния асортимент, но тук ще се опитаме да Ви помогнем да изберете измежду всички видове.

Ако никога не сте използвали менструална чашка досега

Разработихме този тест, който възможно най-бързо и лесно да Ви предложи кои чашки биха били подходящи за Вас. Имайте предвид, че това са само насоки, а не абсолютни правила, анатомията Ви е уникална и е възможно не всички от предложените чашки да работят за Вас.  
Тестът не отчита възрастта, като и това дали сте раждали, тъй като смятаме, че това са по-скоро второстепенни критерии. Ето и две изключения:

  • В случай, че сте под 18 г., то най-удачно за Вас ще е да се спрете на малък размер чашка. Може да използвате сравнителните таблици, за да установите кои са по-малките чашки.
  • В случай, че имате много слаби мускули на тазовото дъно, включително инконтиненция, то изберете чашката с по-голям диаметър. За целта може да използвате сравнителните таблици.

За да разберете каква е височината на Вашия цервикс следвайте тези няколко стъпки описани тук - http://lila.bg/rubycup/#cervix

 

Ако сте използвали менструална чашка, но имате проблем с нея

Може да използвате поместения по-горе тест, но най-добре обърнете внимание на сравнителните таблици и помислете кое в чашката не Ви харесва. Например, в случай че:

  • Чашката Ви е мека и не се разтваря лесно – избере по-твърда чашка (обикновено не е нужно да е от най-твърдите)
  • Чашката Ви е мека и имате силни мускули на тазовото дъно (спортувате активно), което води до протичане – изберете по-твърда чашка
  • Чашката Ви е дълга и е трудно да я поберете цялата – изберете по-къса чашка
  • Чашката се изгубва нависоко и е трудно да я достигнете – изберете по-дълга чашка
  • Чашката е твърда и Ви създава дискомфорт или притиска пикочния мехур или уретрата – изберете по-мека чашка
  • Чашката не се задържа на място и се смъква – изберете чашка с по-голям диаметър или например Merula един размер, която е с по-малък диаметър, но по-широко тяло
  • Чашката Ви е малка и се препълва бързо – изберете чашка с по-голям капацитет
  • Чашката се хлъзга и Ви е трудно да я хванете – изберете чашка с по-матиран силикон или дръжка под формата на пръстен
 

Сравнителни таблици

По отношение на менструалните чашки не съществува единен стандарт. Това означава, че всяка компания избира сама размерите на своите чашки, формата и твърдостта им. Например малък размер на една марка не съответства напълно на малък размер на друга марка. По същия начин меката чашка при едни може да бъде дори твърда ако се сравни с мека чашка на друга марка. Точно затова сме създали тези сравнителни таблици, където може да видите реалните параметри на чашките. Не претендираме за абсолютна достоверност, възможно е някъде да има леки отклонения. Твърдостта е малко субективна.

Дължина на чашките

 

Диаметър на чашките

 

Обем на чашките

 

Твърдост на чашките

 

Издутини в основата

Обратно към въпросите