Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Какво е менструалната чашка?

Менструалната чашка Lunette е чашка с формата на камбана, която Ви дава удобен, безопасен, без мирис и екологичен цикъл за до 12 часа на ден. Освен това е за многократна употреба и издържа няколко години, което означава по-малко разходи и стрес!

Менструалната чашка Lunette е бъдещето в дамската хигиена по време на менструация.

По-малко разходи: Зарежете бягането до магазина и защитете портфейла си с най-добрата, многократнат алтернатива, която издържа няколко години.

По-здравословна: Менструалната чашка Lunette събира течността вместо да я абсорбира, оставяйки Ви естествено овлажнена и здрава.

По-щастлива планета: Без повече постоянни покупки, пластмаса и опаковки. Всеки менструален цикъл с Lunette е печеливш глас за околната среда.

Повече контрол: За разлика от тампоните менструалната чашка Lunette няма да Ви свърши понеже е за многократна употреба! Като невидим помощник тя е винаги с Вас, в красива торбичка или удобно настанена вътре във Вас. Това означава, че може да се сбогувате с притесненията, тревогите, протичанията и просто да живеете живота си.

Защо Lunette е най-добрата менструална чашка

 1. Удобство: Мек и гъвкав ръб за усещането, че „Изобщо забравих, че е там“.
 2. Надеждна: Превъзходна форма за по-голям капацитет и удобно, фиксирано положение.
 3. Високо качество: Най-висок клас медицински силикон, който не съдържа BPA и химикали.
 4. Лесна за почистване: Гладка вътрешност за лесно почистване.
 5. Лесна за употреба: Умен дизайн на дръжката, изпъкнали ивици и по-големи дупки за освобождаване на вакуума за лесно изваждане и поставяне.

И още:

 • Супер лесна за употреба – просто сгъни, постави и си готова!
 • Може да стои до 12 часа и е нужно да се изпразва само 2-4 пъти на ден.
 • Напълно безопасна за тялото направена от 100% медицински силикон, без латекс и BPA
 • За многократна употреба и издържа дълго, на практика се изплаща след няколко месеца употреба
 • Екологична от продукцията до опаковката
 • Произведена с любов за Вашия комфорт, здраве и ценности

 

Как да използвате менструалната чашка?

Вкъщи, на работа или навън менструалната чашка Lunette са създадени да са лесни и безпроблемни чашки за цикъл. Просто сгънете и поставете. Готово!

Използвайте ръководството по-долу, за да научите как да поставяте менструалната чашка и ще станете експерт за нула време.

1. Измийте ръцете

Проверете дали дупчиците под ръба са отворени. Измийте ръцете си.
Измите менструалната чашка Lunette (може да използвате почистващ разтвор Feelbetter) и я изплакнете внимателно.

2. Сгънете и задръжте

Настанете се удобно, може да поставите чашката докато сте изправени, седнали или клекнали. Ще Ви бъде по-лесно ако разтворите крака. Отпуснете се.

Стиснете чашката, така че да стане плоска и след това я сгънете през средата, така че да образува буквата С.

3. Вкарайте

Задръжте чашката сгъната, насочете ръба към вагината и вкарайте чашката. За да проверите дали чашката се е разтворила напълно минете с чист пръст около чашката и я усетете – трябва да е кръгла. Lunette може да се използва по всяко време на месечния цикъл, от тежките до леките дни.

4. Носете и се учете

Lunette е нужно да се изпразва около 2-4 пъти на денонощие и може да бъде носена до 12 часа без да се вади, включително през нощта. Мерителните линии върху чашката Ви позволяват да наблюдавате силата на течението и да научите своя ритъм.

5. Изваждане и изпразване

Измийте ръцете си и отпуснете мускулите. Захванете долната част на чашката. За да развалите вакуума стиснете чашката в дъното.

Не забравайте, че не трябва да дърпате чашката само за дръжката. Излейте съдържанието в тоалетната. Измийте и използвайте отново.

6. Почистване и дезинфекция

Lunette трябва да се почиства преди и след всеки цикъл, както и след изпразване. За да избегнете миризма и обезцветяване първо измийте със студена вода и след това измийте с топла и почистващ разтвор Feelbetter.

 

Как работи менструалната чашка?

Менструалната чашка Lunette приляга добре и плътно, задържана на място от вакуума, който се формира от стените на вагината и вагиналните мускули. Вътрешността Ви е страхотна и върши цялата работа – няма да усетите нищо!

Чашката се поставя изцяло в долната част на вагината, точно под срамната кост и под цервикса.

Вагините са наклонени назад, затова насочването на чашката към гърба, местенето нагоре и надолу ще помогне да откриете правилната и удобна позиция.

Завъртете чашката за да се уверите, че се е разтворила напълно и няма да протече. Цервиксът Ви може да се мести по време на менструацията, така че поставянето на чашката изисква практика и познание за собствената Ви анатомия.


Съвети при поставяне на менструална чашка за първи път

Отпуснете се и си дайте време: Изберете време когато сте насаме и може да се концентрирате без разсейване и прекъсване. Например след гореща вана когато сте отпуснати. Ако сте твърде напрегнати вагиналните мускули ще се стегнат, което ще направи поставянето неприятно или дори невъзможно.

Опознайте себе си: Винаги е добра идея да познавате тялото си. Отделете време да откриете вагиналния отвор и дори да напипате цервикса с пръст. На пипане е като върха на нос. Знанието къде се намира цервиксът Ви ще Ви помогне да поставите чашката правилно и не твърде високо.

Упражнявайте се по време на цикъла: Вагината е по-гъвкава, а кръвта работи като лубрикант. ИЛИ....

Опитайте „на сухо“ преди цикъла: Може да се чувствате по-комфортно да опитате преди цикълът да е започнал ако се чувствате гнусливи относно пипането на кръв. В такъв случай използвайте вода като лубрикант.

Опитайте различни начини на сгъване: Най-често използвано е сгъването като буквата С. Но все пак има много начини, по които можете да сгънете Lunette. Проверете най-разпространените начини на сгъвания, които са дадени по-долу и може да използвате с менструална чаша.

Правилна посока на вкарване: Имайте предвид, че посоката на вкарване трябва да бъде насочена назад към гърба ви, а не право нагоре.

Бъдете търпеливи: Знайте, че може да отнеме няколко опита докато постигнете успех. Ако започнете без очаквания за идеално поставяне от първия път има по-голяма вероятност да сте отпуснат и да се изненадате приятно когато се справите.

Нагодете дръжката: След като сте поставили чашката трябва да решите дали да запазите дръжката или не. Ако се показва навън ще създава неудобство. В този случай най-вероятно няма да имате нужда от дръжката и може да я отрежете. В противен случай може да имате нужда от нея, за да помага с изваждането.

 

Съвети при изваждането на менструална чашка за първи път

Отново – ОТПУСНЕТЕ СЕ: Както при поставянето. Дайте си време!

НЕ дърпайте дръжката: Предназначението на дръжката е да помогне да хванете дъното на чашката. Ако дръпнете дръжката ще Ви заболи! Също така може да се изцапате тъй като чашката няма да бъде придържана когато излезе.

Стиснете основата за да освободите вакуума: Това е ключът – дъното на чашката има издутини за по-лесно захващане. Хванете дъното и наклонете чашката настрани. Идеята е да отделите ръба от вагиналната стена, за да се освободи вакуумът. Ще чуете когато това се случи.

Разклатете леко: След като се освободи вакуумът, леко клатете чашката настрани докато я изваждате. Тази техника може и да не е необходима, но помага ако усещате, ча чашката излиза трудно.


Как да сгънете менструалната чашка

Сгънете, поставете и сте готови. Наистина може да бъде толкова лесно. Има дори различни начини на сгъване, които пасват на различните тела, ситуации и стилове.

Не се тревожете, това не е оригами трик. Краткото ръководство по-долу ще Ви покаже колко лесно и безпроблемно може да бъде.

Как да сгънете менструална чашка

Има различни начини на сгъване, но резултатът от всички е да наместите чашката си плътно и удобно в долната част на вагината зад срамнанта кост където тя ще седи и ще върши работата си без да я усещате изобщо.

Веднъж поставена, чашката се разтваря и нежно отскача в позиция, в която се формира вакуум, който я придържа на място. Готови сте за всичко!

Не сте сигурни коя техника е най-добрата за Вас? Дайте си време да ги опитате. Както и с тампоните първият път отнема повече концентрация, но ще станете експерт без да усетите.

Сгъване като буквата С или сърцевидно сгъване

...е най-базовото сгъване, което използват повечето жени. Веднъж вкарана изчакайте секунда, за да се разтвори на място (не се тревожете, винаги го прави!).

С натискане надолу или сгъване тип мида

...е най-популярното сгъване сред по-младите. То прави чашката по-малка при вкарване, но може да има нужда от леко побутване за да се разтвори напълно.

Сгъване като цифрата 7 или триъгълно сгъване

...е лесният начин на сгъване, който е може би по-лесен за вкарване и е добра опция ако с другите начини не се получава достатъчно добре.

 

 

Почистване

Както всеки друг многократен продукт, Вашата чашка Lunette трябва да остане чиста преди и след поставяне.

„Но какво да направя ако не съм вкъщи, а трябва да изпразня чашката?“ Не се тревожете. По-долу има удобно ръководство за най-добрия начин, по който да се погрижите за Вашата чашка без значение къде се намирате.

При първа употреба:

Проверете дали дупчиците около ръба за освобождаване на вакуума са напълно пробити. Измийте ръцете си и почистете чашката с вода и мек сапун (сериозно, не използвайте ароматизирани!).

Изварете в голям съд за 20 минути преди да използвате чашката за пръв път.

Почистване по време на цикъла:

Първо излейте кръвта в тоалетната. Изплакнете с хладка вода и след това измийте с топла. Използвайте специалният измиващ разтвор на Lunette, за да заскърца от чистота.

Когато цикълът свърши - а сега какво?

Когато цикълът свърши дезинфекцирайте чашката като я изварите или чрез почистващите кърпички на Lunette. Чашката трябва да се дезинфекцира преди и след всеки цикъл.

Почистване навън

Мокрите кърпички Lunette са подходящи когато сте на къмпинг или няма чиста тоалетна наблизо. Те убиват повечето бактерии и позволяват да използвате чашката безопасно дори ако няма вода наблизо. Кърпичките са опаковани индивидуално за по-лесно пренасяне.

Почистване на менструална чашка - въпроси и отговори

Как мога да почистя дупчиците, през които влиза въздух?

Напълнете чашката с вода, сложете длан върху нея, обърнете я с главата надолу и стиснете. Когато водата мине през дупчиците ще ги почисти на мига. Също така бихте могли да използвате и тъпа клечка за зъби потопена в спирт. Или четка за зъби, която да използвате само за тази цел. Не използвайте остри предмети (като игли) върху чашката, те ще навредят повече отколкото да помогнат. Може да използвате и мокрите кърпички на Lunette като навиете ъгълчетата и внимателно ги вкарате в дупчиците.

Как да почистя чашката в публична тоалетна?

Не се тревожете, няма да Ви кажем да прибягате до мивката, която е извън кабинката! Помнете, че менструалната чашка Lunette може да задържа кръвта до 12 часа. Но все пак всичко се случва и разбираме Вашите опасения.
Нашите мокри кърпички Lunette са невероятни, дезинфекциращи и супер удобни когато нямате достъп до вода (например в кабинката на обществена тоалетна).

Когато съм на работа не мога да измивам чашката с почистващия разтвор. Мога ли да я измия с ароматизиран сапун или чешмяна вода?

Не. Парфюмираните сапуни с неизветна стойност на pH могат да покрият чашката със слой от раздразващи вещества, които потенциално могат да навредят на мукосната мембрана на вагината. Някои от тези сапуни може да съдържат също агенти, които разрушават силикона. По-добре е да почистите чашката само с чешмяна вода отколкото да използвате грешния вид сапун. Lunette е гладка отвътре, което я прави лесна за почистване само с вода. Когато се приберете вкъщи може да използвате почистващия разтвор Feelbetter – той е специално създаден да почисти чашката нежно и изцяло без да я нарани или да предизвика раздразнение в тялото (плюс това мирише божествено!).

Мога ли да използвам други почистващи продукти или кърпички за да почистя моята чашка Lunette?

Технически погледнато да, но горещо препоръчваме нашите собствени продукти, тъй като те са създадени за да работят точно с продуктите на Lunette.

Когато използвате друга марка се уверете, че не съдържат силни химикали, масла, парфюми или оцветители, които могат да оставят слой върху чашката и да раздразнят чувствителната вагина.

Как да знам, че съм почистила чашката добре?

Когато чашката е чиста тя няма оцветяване, миризма или мазни остатъци по повърхността.

Кой е най-добрият начин да се отърва от петна?

Най-добрият начин да се отървете от петна и да използвате мокрите кърпички Lunette. Те съдържат само вода и алкохол и са перфектни за Вашата чашка! Можете също така да потопите чашката в 3% кислородна вода или оцет с висока киселинност. Лимоновият сок също върши работа при петна.
Петната могат да се избегнат като винаги първо изплаквате чашката със студена вода!

Как да се отърва от старата ми чашка?

Когато чашката е повредена или сте готови за нова може да изхвърлите старата в коша за смесени отпадъци. Но ако искате да няма отпадъци може да я изгорите! Силиконът изгаря и остава бяла пепел като не отделя вредни субстанции.

Не мога да извадя менструалната чашка. Трябва ли да се тревожа?

Не се притеснявайт! Чашката няма да заседне. Изваждането може да е трудно в началото, но обещаваме, че ще свикнете след няколко опита. Когато изваждате чашката запомнете, че е добре да използвате мускулите на тазовото дъно. Избутайте чашката надолу с мускули (все едно ходите по голяма нужда) докато можете да хванете чашката в основата. Стиснете основата с два пръста, за да освободите вакуума. После продължете да напъвате докато бавно изваждате чашката. Може също така да я клатите наляво-надясно или да я сгънете леко като я хванете с палец, показалец и среден пръс.

Сложете пръсти около чашката и натиснете палеца между показалеца и средния, така се хваща чашката когато я сгъвате като буквата „С“ и също така е по-лесно за изваждане. Може да пробвате и този трик: плъзнете пръст покрай чашката (пръстът е между чашката и вагиналната стена) и сгънете пръста когато стигнете горния ръб.

Внимавайте ако ноктите Ви са много дълги!

Използването на менструална чашка ще ме предпази ли от СТШ?

Както с всеки друг продукт и тук няма нулев риск от СТШ. Но при чиста, правилно използвана менструална чашка шансовете са много малки. Грижете се за личната си хигиена и винаги избирайте сигурна марка. Нашите чашки са направени от най-висок клас медицински силикон, който не съдържа BPA и химикали. С Lunette сте в сигурни ръце.
СТШ е инфекция, която се причинява от бактерия, преминаваща през рани или мукозна мембрана. Това е много рядко, но потенциално фатално заболяване при хората с или без матка, както и деца. СТШ е свързан с абсорбиращата способност на тампоните.

Симптомите на СТШ включват:

 • Внезапна треска
 • Възпалено гърло
 • Повръщане
 • Диария
 • Световъртеж
 • Обрив, подобен на слънчево изгаряне
 • Болки в мускулите
 • Припадане или причерняване

Ранното разпознаване и лечение е жизненоважно, така че ако имате някой от изброените симптоми извадете менструалната чашка веднага, свържете се с лекар и изкажете опасенията си от СТШ.

 

Тийнейджъри и менструални чашки

Нека изясним едно нещо, менструацията не е нещо, от което да се срамувате или чувствате странно. Това е нормална част от живота...но сме наясно, че не винаги е удобно или забавно.

За щастие с правилната грижа и знания, менструацията може да бъде по-лесна (и дори по-добра!).

Ако сте нови в света на менструацията, менструалните чашки като Lunette или искате да сте експерт по менструацията, то Вие сте на правилното място.

Достатъчно голяма ли съм да използвам менструална чашка Lunette?

Ако вече имате цикъл, то със сигурност сте достатъчно голяма за да използвате Lunette! Потребители на възраст от 12 години вече се справят страхотно с цикъла си благодарение на Lunette.

Както всички нас, може би още опознавате своята анатомия – така че ще имате нужда от малко практика с употребата на менструална чашка. Когато я използвате за пръв път си дайте достатъчно време да пробвате на място, на което се чувствате удобно.

Също така, когато сте в цикъл вагината е по-еластична и менструалната кръв действа като лубрикант, което е възможно понякога да затрудни нещата!

Но затова сме тук ние. Менструалната чашка Lunette идва с много полезни и детайлни инструкции, както и някои допълнителни съвети от секцията „Как да...“ на нашия уебсайт.

 

Коя менструална чашка Lunette трябва да използва тийнейджър?

Създали сме нашата малка чашка Lunette (размер 1) специално за млади потребители. Не само е по-малка и по-къса, но е и по-гъвкава като консистенция за по-лесно поставяне.

Препоръчваме малката Lunette (размер 1) и за млади потребители, които има обилно кървене. Защо? Защото мускулите и хименът са по-стегнати, по-лесно е да се постави по-малка чашка.

Най-доброто време за поставяне е по време на цикъл в комфорта на собствената Ви баня – вагината е по-гъвкава от обикновено и кръвта действа  като лубрикант (имате нашето позволение да кажете на малката си сестра да се разкара).

Вашата Lunette е съпроводена от детайлни инструкции как да я използвате. И ние сме тук за Вас, чувствайте се свободни да попитате всичко, което Ви хрумва!

Менструалната чашка разкъсва ли химена? След това вече не съм ли девствена?

Хименът на входа на вагината се състои от тънка тъкан, която частично покрива входа. Повечето хора с вагини имат химен когато са млади, но при някои е трудно да се открие. Хименът може да се разкъса при много дейности (като спорт) и с времето да се разтвори с течението, хормоните или сексуален контакт.

Вкарването на всяко нещо във вагината може да разкъса химена, включително вътрешни менструални продукти. В много държави мнението е, че хименът не е признак на девственост. По наше мнение девствен е човек, който не е правил секс. Това е Вашето тяло, така че Вие решавате. Нали така?

Информационни ресурси за тийнейджъри и родители

Като тийн или родител на тийнейджър е полезно да разучите, не само за Вашето собствено тяло, но също така относно здравословната грижа по време на менструация, която е на разположение на тийновете в днешно време. На своя уебсайт Lunette предлагат информация относно женската анатомия в секцията "Anatomy 101", за да позволят на младите хора да научат повече за сложността на женската форма използвайки медицински диаграми.

Пубертет

Пубертетът започва средно между 8 и 13 години. Признаците на пубертета са скок в растежа, бедрата стават по-широки. Гърдите започват да се оформят и краката, подмишниците и гениталиите започват да се окосмяват. Всеки се развива със своите собствени темпоне.

Течение от вагината е признак, че тялото скоро ще започне да менстуира. То играе важна роля в поддържането и почистването на вагината. По-късно цветът и видът ще се променят в зависимост от фазата на менструалния цикъл.

Лична хигиена

Личната хигиена е ключова: започвайки от чисто бельо и ежедвено измиване на вулвата с вода. Но не прекалявайте. Измиването с препарати може да наруши здравословната среда на вагината, прекаленото измиване може да доведе до сухота и сърбеж.

Пубертет е нещо много повече от промени в тялото – мисленето се променя също. Нормално е да има промени в настроенията, и въпреки че не е лесно да се живее с тях, те скоро ще отминат. Възрастните не са застраховани срещу промяна в настроенията също.

 

Въпроси и отговори

Имам цикъл и съм на училище, а имаме урок по плуване. Мога ли да плувам с менструална чашка?

Да. С менструалната чашка може да се плува нормално, както и да си взимате душ без да има стърчащи конци.

Не съм свикнала с тампони, ще ми бъде ли трудно да се науча да използвам менструална чашка?

Всеки може да се научи да използва менструална чашка, без значение какъв вид продукти сте използвали преди това. Менструалните чашки са много различни и от превръзките, така че може да се усеща като голяма промяна в началото (но такава каквото ще заобичате според нас).

Ако се притеснявате от поставянето на чашката за пръв път най-доброто, което може да направите е да се отпуснете. Напрегнатите мускули не помагат, дишайте и бъдете търпеливи докато се учите.

Топ съвети:

 • Пробвайте чашката за пръв път веднага след като сте я изварили, тъй като това ще я направи по-мека.
 • Може да намокрите чашката с вода или да използвате лубрикант на водна основа.

Все още не сте сигурни? Питайте ни всичко, което искате да знаете!

 

Качество на менструалната чашка и стандарти

Всички сме научени да обръщаме внимание на храната, която влиза в нашите тела, така че защо не и на други неща? Ние вярваме, че тялото Ви е страна на чудесата (клиширано, но напълно вярно!) и менструалната чашка Lunette е направена имайки предвид това.

Lunette не е просто красива менструална чашка. Тя е с високо качество, безопасна и 100% съвместима с всеки вид тяло и начин на живот.

Поставете качеството на първо място

Финландски стандарти

Нашата чашка е направена от мек медицински силикон, който е одобрен от FDA (Асоциация за контрол на храните и лекарствата). Финландската ни фабрика следи отблизо продукцията на всяка една чашка за да гарантира безопасност и ефективност. От суровите материали до готовия продукт, отборът на Lunette е отдаден на Вашата безопасност и комфорт.

Продуктите на Lunette са наградени с желаната Key Flag Emblem – престижен сертификат отличаващ първокласни продукти, проектирани и произведени във Финландия. Сертификатът  'Design by Finland' доказва, че продуктите ни са създадени от финландски дизайнери. Ние сме горди с продуктите си и работим усилено за да Ви осигурим най-доброто!

Стандарти в Съединените Щати

Медицинският силикон, използван в Lunette е одобрен от FDA, хипоалергенен е, без токсини, издръжлив и не е вреден за човешките тъкани! Чашките Lunette са включени в списъка на FDA. За съжаление добрите новини свършват до тук. FDA препоръчва да сменяте чашката си на всеки 2 или 3 години.

Австралийски стандарти

Администрацията на терапевтични продукти (TGA) е австралийска регулаторна агенция за лекарства и медицински устройства. Менструалните чашки Lunette са включени в списъка на ATGA, AUST L157084 през 2007 г., което ги прави ПЪРВАТА силиконова чашка, която се продава легално на австралийските жени.

Използвайте истинското

Ние не сме единствените, които мислят, че менструалните чашки са бъдещето в интимната хигиена. Но внимавайте!
Не всички чашки са направени еднакво.

Изберете оригинална чашка Lunette и купувайте от източници, на които вярвате, защото няма второ най-добро когато се касае за Вашето здраве.

Оригиналните чашки Lunette са най-добрите

От зората на времето велеките дизайни са били копирани (и чашките Lunette не правят изключение). Но само защото една чашка изглежда като Lunette не означава, че е.

За разлика от някои измамници Lunette от медицински силикон и оцветители одобрени от FDA. Чашките ни са минали строг контрол и разглеждане от TGA (Австралия) and FDA 510K (САЩ).

Те са малки и красиви...но определено могъщи!

Някои иматиции може да са по-евтини, но Вашата сигурност, комфорт и доверие трябва винаги да са приоритет.

Защо е толкова важно чашката да е оригинална?:

 • Неизвестните източницина силикон може да са опасни за Вашето здраве.
 • Може да съдържа други субстанции с неизвестна токсичност или замърсители
 • Ниското качество води до разкъсвания, пукнатини, смачкване и невъзможност да задържат течности или да се постави правилно.
 • Неоторизирани продавали могат да Ви продадат чашка втора употреба (заедно с всички здравословни рискове, които носи това).
Силиконът, който е използван в  Lunette не е същия вид течен силикон, който се използва в имплантите за гърди. Силиконът на Lunette е мек и копринен, но в същото време плътен и не крие рискове от протичане. Не съдържа токсини, издръжлив е и по никакъв начин не е опасен за човешките тъкани.

Въпроси и отговори относно безопасността на менструалните чашки

Безопасни ли са менструалните чашки?

Силиконът, който е използван в  Lunette не е същия вид течен силикон, който се използва в имплантите за гърди. Силиконът на Lunette е мек и копринен, но в същото време плътен и не крие рискове от протичане. Не съдържа токсини, издръжлив е и по никакъв начин не е опасен за човешките тъкани.

Чашките Lunette съдържат ли фталати, бисфенол А или тежки метали?

Не, Lunette (безцветната и цветните варианти) се произвежда от най-висок клас медицински силикон и не съдържа фталати, бисфенол А или тежки метали.

Трябва ли да подменям чашката си Lunette всяка година?

Ние не смятаме, че е нужно да подменяте Lunette толкова често. Lunette надминава всички очаквания: направена е от медицински силикон с най-високо качество. Спокойно можете да използвате чашката си в продължение на няколко години – не е нужно да я подменяте ежегодно, въпреки това FDA препоръчва да я сменяте на всеки 2-3 години. Някои решават да сменят чашката си с времето поради естетични причини, тъй като чашките имат склонност леко да променят цвета си след време. Може да предотвратите оцветяването като винаги изплаквате първо със студена вода чашката преди да я почистите с почистващия гел.

Как мога да съм сигурна, че продуктите са произведени във Финландия?

Всички продукти на Lunette, включително менструалните чашки, измиващият гел и кремът за тяло имат престижния Key Flag, награда и отличие за висококачествени продукти произведени във Финландия, издадени от асоциацията за финландска работа. Тази асоциация насърчава и регулира финландското производство, продукти и иновации повече от 95 години. При издаването на Key Flag се наблюдават всички разходи до доствката на продукта.


Избор на размер

Сякаш да намерите размера на сутиена си не беше достатъчно, а сега трябва да знаете и размера на вагината си?

Не се стряскайте, затова сме тук. Въпреки че ще сте добре и с двата размера менструални чашки, искаме да сте сигурни, че се чувствате комфортно с избора си.

Затова предлагаме и два размера (тъй като не всички вагини са еднакви).

Lunette размер 1

Леко до средно обилно течение

Всички менструални чашки Lunette са меки и гъвкави, но все пак размер 1 е направена от по-мек силикон, отколкото размер 2

 • Диаметърът е 41 мм на дължина 47 мм
 • Дръжката е дълга 25 мм
 • Обемът на чашката е 25 мл
 • Мерителни линии на 5 мл и 13,5 мл

Lunette размер 2

Средно до обилно течение

Всички менструални чашки Lunette са меки и гъвкави, но все пак размер 2 е направена от по-твърд силикон отколкото размер 1.

 • Диаметърът е 46 мм на дължина 52 мм
 • Дръжката е дълга 20 мм
 • Обемът е 30 мл
 • Мерителни линии на 7,5 мл и 15 мл

Размери на менструалните чашки – правилният размер за Вашето тяло и течение

Lunette се изпразва 2-4 пъти на ден и може да се използва през нощта до 12 часа.

Бързо ще научите своя ритъм като видите какво количество се събира. Мерителните линии от външната страна на чашката помагат да следите течението.

Течение

Леко течение? Размер 1 може би е за вас.

Силно течение? Пробвайте размер 2!

Възраст

За тийнейджъри и млади потребители, по-малкият размер 1 е по-лесен за поставяне и изваждане.

Бременност

За тези, които са раждали, може да използвате размер 1 или 2. Бременността променя някои неща там долу, така че първо вземете под внимание новата позиция на цервикса (ако е ниско използвайте размер 1) и на второ място силата на течението след раждането.

Цервикс

Ако имате ниско разположен цервикс опитайте с по-къса чашка размер 1.

Начин на живот

Ако сте фитнес богиня със силни вагинални мускули помислете да използвате модел 1.

Пикочен мехур

Чувствителен пикочен мехур? По-меката чашка размер 1 може да е страхотно попадение за Вас.

Въпроси и отговори

Как да разбера дали течението ми е силно или слабо?

Разделителната линия между нормално и силно течение е 80 мл между отделните цикли.

Lunette размер 1:

Зацапване: Няколко капки кръв, за които дори не е нужно да използвате превръзка, въпреки че може да предпочетете да го направите.

Много слабо кървене: Имате нужда да сменяте слабо абсорбиращ тамон или превръзка 1 или 2 пъти на ден, въпреки че може да предпочетете да го правите по-често.

Слабо кървене: Имате нужда да сменяте слабо абсорбиращ или нормален тампон или превръзка 2 или 3 пъти на ден, въпреки че може да предпочетете да го правите по-често.

Lunette размер 2:

Средно обилно кървене: Сменяте превръзка или тампон с нормална абсорбация на всеки 3-4 часа, въпреки че може да предпочетете да го правите по-често.

Обилно кървене: Налага се да сменяте силно абсорбираща превръзка или тампон на всеки 3-4 часа, въпреки че може да предпочетете да го правите по-често.

Много обилно кървене: Протекцията работи едва. Имате нужда да сменяте най-абсорбиращия тампон или превръзка на всеки 1-2 часа.

По какво се различава менструалната чашка от тампона?

И двете са средства за вътрешна протекция. Менструалната чашка събира кръвта, а тампонът я абсорбира. Тампонът може да се използва само веднъж, докато чашката може да се използва с години.

Абсорбиращият капацитет на тампона е обозначен в грамове, а капацитет на менструалната чашка в милилитри. 1 мл менструална кръв е съпоставим с 1 гарм, така че капацитетът на тампоните и менструалните чашки може да се сравнява. Капацитет на менструалните чашки Lunette е 25 мл (размер 1) и 30 мл (размер 2). Абсорбиращият капацитет на един тампон е 6-18 гр.