Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Менструални чашки MeLuna

 

Как се използва чашката MeLuna?

Преди първата употреба чашката трябва да бъде стерилизирана за около 3 минути във вряща вода. Също така е препоръчително да се стерилизира между отделните менструални цикли. По време на менструалния цикъл чашката може да се почиства като се избърше с тоалетна хартия или кърпичка или да се измие под течаща вода. Може да се постави отново веднага и не е нужна допълнителна стерилизация. Почиствайте чашката само с чисти ръце!

 

Поставяне на чашката

За да поставите чашката тя трябва да бъде сгъната. След поставянето тя се разтваря във вагината и образува вакум. Има различни начини за сгъване и може да откриете кой е най-удобен за Вас. Тук има три варианта за сгъване, но освен тях има и много други. Най-добре е да сте сигурни, че е останал малко въздух в чашката при сгъването. Когато чашката се постави стените на вагината я притискат отвън и затова чашката може да се разтвори напълно само ако има въздух в нея.

 

Техники за сгъване

Meluna c-fold

C-сгъване

Това е най-често използваният начин. Стиснете чашката докато стане плоска и след това сгънете двете страни една към друга докато образуват буквата С.

Meluna punch down fold

Натисната надолу

Тази техника на сгъване е малко по-сложна . Натиснете ръба на MeLuna надолу в чашката с пръста си, и сгънете стените около него. Основното предимство на този метод е, че той запазва много въздух вътре в MeLuna и това помага на чашката да се разтвори изведнъж след поставянето.

Meluna s-fold

S-сгъване

Подходящо е за големи размери, като MeLuna L и XL . Стиснете чашката докато стане плоска и след това прегънете краищата на зиг заг като S.


 

Поставяне на MeLuna

Дръжте здраво чашката, сгънете я и я поставете със сгънатия край напред докато влезе цялата във влагалището . Това може да стане, докато седите на тоалетната , стоите изправени или клекнали. Намерете позицията, която е най-удобна за вас. Ако поставянето е трудно може да се използва лубрикант на водна основа.

С малко практика ще откриете най-доброто разположение на чашката за вашето тяло. Някои жени предпочитат да я поставят по-нагоре в близост до шийката на матката, докато други предпочитат по-ниско и близо до вагиналния отвор . MeLuna не трябва да бъде поставена твърде близо до входа на влагалището, тъй като може да предизвика дискомфорт при седене.

Meluna position

 

Правилно поставяне на менструалната чашка

За да не се допусне изтичане на чашката, след като я поставите проверете дали се е разтворила напълно . Можете да направите това чрез завъртане на чашката, или като минете с пръст около ръба на чашката.

Възможно е чашката да промени леко позицията си леко по време на носене, поради движението на вагиналните мускули. Това не влияе на нейната функционалност или комфорт.

 

Колко дълго може да престои MeLuna във влагалището?

MeLuna може да остане във влагалището в продължение на 8 до 12 часа. Обикновено е достатъчно да се изпразните MeLuna от 2 до 4 пъти на ден. Тъй като менструалното кървене варира при различните жени, а също така и в рамките на един цикъл, времето за носене също варира. Първоначално се препоръчва да изпразвате чашката почти толкова често, колкото бихте обикновено сменяли тампон. По този начин ще добиете представа за това колко често има нужда да се изпразва чашката. MeLuna може да се носи както през деня, така и през нощта, но трябва да се изпразни след 8 до 12 часа. MeLuna може да остане на място при уриниране или изхождане.

 

Изваждане на MeLuna

Измийте старателно ръцете си.

Застанете в удобна позиция (много жени откриват, че е добре ако са клекнали). Използвайте вашите тазовите, за да придвижите MeLuna към вагиналния отвор. Когато можете да усетите дъното на MeLuna с пръстите си, внимателно издърпайте дръжката, за да го преместите по-близо. След това стиснете дъното на чашката MeLuna, за да се освободи никакъв натискът около ръба.

Недейте само да дърпате MeLuna за нейната топка , дръжка или пръстен - дръжката е там, за да я хванете по-лесно , а не да издърпате чашката навън. При изваждането трябва да стиснете дъното на чашката , и да използвате вашите тазовите мускули, за да я преместите . Важно е да се разберете, че е нужна малко практика, за да сменяте MeLuna лесно. Бъдете спокойни и отпуснати.

След изваждане MeLuna , се изпразва и почиства чрез измиване с вода или избърсване с тоалетна хартия или хартиена кърпа . След това може да се постави отново.

 

Избор на правилния размер MeLuna

Чашките MeLuna са направени в много различни видове и размери и има причина за това – всяка жена е различна! За да е ефективна менструалната чашка е от първостепенно значение да изберете правилния размер.

Чашка, която е твърде малка:

 • Няма да прави добър вакум
 • Може да се изплъзне или да се върти
 • Може да се вади трудно ако е поставена много навътре

Чашка, която е твърде голяма:

 • Не може напълно да се разтвори във вагината
 • Може да причини дискомфорт или дори болка

Продължителността и силата на менструалното течение не определят задължително размера.

Може да имате тежък и обилен цикъл, но голямата чашка да не може да се разтвори правилно и да я намирате за неудобна.

И обратно на това, може да имате лек цикъл, но малката чашка да е твърде малка, да променя позицията си и да не прави добър вакум.

За да изберете правилния размер трябва да вземете под внимание следните фактори:

 • РАЖДАНИЯ: Тъй като вагината се разтяга при раждане тя може да промени формата си, което означава, че е нужна по-голяма чашка. В повечето случаи след естествено раждане ще се наложи да смените размера на чашката си MeLuna със следващия по-голям.
 • ФИЗИКА: По-ниски и дребни жени често използват размер S или M. Жени, които са високи предпочитат по-големи размери. Размерът на тялото и ръста оказват влияние върху нужния размер менструална чашка.
 • ФИТНЕС НИВО: Спортуването оказва влияние върху цялостната стабилност на съединителната тъкан, както и на общия мускулен тонус. Спортът и упражненията помагат за укрепване на мускулите на тазовото дъно, особено при езда, йога, пилатес, упражненията на Кегел и танцуване на пилон. Жени, които имат по-силни мускули на тазовото дъно обикновено предпочитат по-малка менструална чашка.
 • ВЪЗРАСТ: Често се твърди, че изборът за размер на менструална чашка зависи от възрастта. Причината за това е, че тонусът на мускулатурата намалява с възрастта и заради това по-възрастните жени се нуждаят от по-голяма менструална чашка. Въпреки това, доказателствата ни карат да вярваме, че няма очевидна връзка между възрастта и нуждата от по-голяма чашка. Жени, които са дребни на ръст, фигурата им не се изменя и не са раждали по естествен път, могат да използват чашка размер S до менопаузата. Също така е възможно една млада жена, която е по-висока и силна, да има нужда от чашка размер L още от ранна възраст.

За ориентир може да използвате следните препоръчани от MeLuna размери

Ако сте висока под 170 см, имате слабо телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер S
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер M или евентуално S
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер M или евентуално L

Ако сте висока под 170 см, имате нормално телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер S или евентуално M
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер M
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L или евентуално M

Ако сте висока под 170 см, имате едро телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер M или евентуално S
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер M или евентуално L
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L

Ако сте висока над 170 см, имате слабо телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер M
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L или евентуално M
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L или евентуално XL

Ако сте висока над 170 см, имате нормално телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер M или евентуално L
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер XL или евентуално L

Ако сте висока над 170 см, имате едро телесложение и:

 • не сте раждали вагинално - препоръчва се размер L или евентуално M
 • имате 1 или 2 вагинални раждания - препоръчва се размер L или евентуално XL
 • имате повече от 2 вагинални раждания - препоръчва се размер XL

Специални съображения:

За жени, които никога не са имали полово сношение се препоръчва размер S (възможно е и MeLuna MINI/SHORTY).

Разбира се, тези изчисления са само приблизителни. Но въпреки това се надяваме, че ще Ви помогнат добиете представа за точния ви размер. Резултатите показват как физиката и ражданията оказват влияние върху нужния размер чашка.

Meluna sizes

 MeLuna Shorty

Новите менструални чашки Meluna Shorty са тук! Чашките са малко по-къси от стандартните чашки Meluna. Това позволява на жените с къса вагина или по-ниско разположен цервикс да използват менструална чашка комфортно.


Shorty S

Менструалната чашка Meluna Shorty в размер S лесно може да бъде описана като най-малката менструална чашка на света.

Meluna Shorty S е особено подходяща за много млади жени, които не са използвали тампони или са използвали, но само в най-малкия размер.

Meluna Shorty S се използва основно от много млади жени, които не са раждали.  Жени с много слабо менструално течение, дребен ръст и слабо телосложение може да пробват този размер.

Чашката може да се използва също от млади момичета, които са все още девствени. Диаметърът на чашката е същия като този на размер S, но самата чашка е по-къса.

 

Shorty M

Менструалната чашка Meluna Shorty в размер M има същия размер като Meluna M. Дължината на чашката е намалена.

Meluna Shorty M може да се използва от жени с по-къса вагина. Дори млади момичета, които все още не са имали сексуален акт могат да използват Meluna Shorty M при определени условия. Може да се използва и от жени с добре развити мускули на тазовото дъно, чиято вагина е по-къса.

 

Shorty L и Shorty XL

Meluna Shorty имат същия диаметър като обикновените размери на Meluna. Дължината на чашката е намалена. Meluna Shorty L и XL се използват основно от жени на средна възраст, които са раждали вагинално, и чието тяло е по-пълно. Жени, чиито мускули на тазовото дъно се отпускат във връзка с лек пролапс на матката могат да използват тази къса чашка. След една или повече бременности е възможно мускулите да се отпуснат. С напредването на възрастта това може да създаде проблеми на много жени. Менструална чашка с по-малък диаметър няма да е удачна при тези условия, тъй като мускулите няма да могат да я задържат. Но често няма достатъчно място за по-дълга чашка, каквито са нормалните размери L и XL. В този случай Shorty L или XL може да бъде удачен избор.MeLuna MINI

MeLuna MINI е разработена за жени със специални нужди. Тази чашка е по-къса от стандартния модел и се предлага в два варианта на твърдост, два размера, 4 вида на дръжката и различни цветове. Направена е за жени, чиято вагина е по-къса (например в резултат на пролапс на матката).

Твърдост: Класическа, мека

Размери: S, M

Варианти за дръжката: топче, ринг или дръжка

MeLuna MINI се предлага в размери S и M. Формата се различава леко от „нормалната“ MeLuna. Тя е малко по-къса и е изтънена в дъното си. Поради късата си, конусовидна форма тя се разтваря лесно вътре във вагината. За изваждането на MeLuna MINI може да имате нужда от малко повече практика.

MeLuna MINI се препоръчва за жени, чиято вагина е много къса, или чийто цервикс се намира близо до входа на вагината. Жените, които са дребни на ръст, никога не са имали полово сношение, както и тези, които имат пролапс на матката е добре да пробват MeLuna MINI.

Историята на MeLuna MINI: Преди новата обемно-оптимизирана MeLuna да излезе на пазара, размерите S и M бяха направени в тази форма. Но тъй като тези чашки са по-къси обемът им беше твърде малък за повечето жени. Затова бяха създадени новите обемно-оптимизирани чашки. А тази първоначално по-малка чашка сега е MeLuna MINI.

 

Избор на правилната степен на твърдост

MeLuna класическа, мека или спорт

MeLuna класическа

Материалът, от който е направена класическата MeLuna има твърдост 40 по Шор (термин използван за да се опише гъвкавостта на пластмасата). Менструалната чашка се разтваря напълно вътре във вагината и образува вакум. Материалът на чашката трябва да е достатъчно твърд, за да се разтвори чашката вътре във вагината докато е заобиколена от вагиналните мускули, но в същото време материалът не трябва да е неприятно твърд. Менструалната чашка не трябва да предизвиква чувство за натиск когато е поставена на място. В идеалния случай чашката трябва да е достатъчно мека, за да се сгъва лесно и достатъчно устойчива, за да се разтвори напълно когато е поставена във вагината.

Кой трябва да използва класическа MeLuna?

Класическата MeLuna е със степен на твърдост, която е удачна за повечето жени:

 • Всички жени с нормално развита мускулатура
 • Всички жени с нормална чувствителност (без да са усещали болка или натиск при предишно използване на тампони).


Мека MeLuna

Материалът на меката MeLuna има степен по твърдост на Шор 30 и е с 25% по-мека от класическата. Материалът се усеща много мек и може да се сгъне съвсем лесно. Но от друга страна, това означава, че материалът няма достатъчно изпънатост както класическата MeLuna и заради това понякога чашката не се разтваря напълно във вагината толкова лесно. За да използват меката MeLuna жените обикновено се нуждаят от повече практика отколкото за да използват класическата MeLuna.

Ако натискът от вагиналните мускули около меката MeLuna е твърде силен има риск чашката да не се разтвори правилно вътре във вагината. Меката MeLuna се препоръчва за жени, чиито мускули на тазовото дъно не са толкова силни. Жени с нормална мускулатура на тазовото дъно би следвало да изберат класическа MeLuna.

Защо трябва да избера мека MeLuna?

Меката MeLuna е създадена за жени, които са особено чувствителни, и за жени, чиито мускули на тазовото дъно са по-малко развити:

 • Жени, които намират използването на тампони за неудобно, причинява им натиск или болка
 • Жени, които са особено чувствителни към натиск и болка
 • Жени, чиито мускули на тазовото дъно са по-малко развити


MeLuna спорт

MeLuna спорт има твърдост по Шор 50, което означава, че е с 25% по-твърда от класическата MeLuna. Ако натиснете чашката в ръка тя веднага отскача обратно във формата си. Твърдостта прави MeLuna спорт малко по-трудна за употреба, но тази твърдост също така означава, че дори под натиска на силни мускули на тазовото дъно, чашката ще се разтвори идеално и ще стои на място, дори под стреса на спорт и упражнения. MeLuna спорт е направена за жени със силни мускули на тазовото дъно. Някои спортове и упражнения развиват силни мускули на тазовото дъно, като йога, езда, пилатес, упражненията на Кегел и танцуване на пилон.

Кой трябва да използва MeLuna спорт?

MeLuna спорт се препоръчва за:

 • Жени, които са по-атлетични от средното ниво
 • Жени, чиито мускули на тазовото дъно са добре тонизирани
 

Избор на дръжка

Дръжка, топче, пръстен или базов модел?

Пръстенът е лесен за хващане и прави изваждането лесно, затова този вариант се предпочита често от начинаещи.

Топчето е най-популярният стил.

Дръжката се препоръчва за жени, които предпочитат да носят MeLuna много навътре, или чийто цервикс е разположен много навътре във вагината. Начинаещите, които са нетърпеливи да извадят MeLuna може да предпочетат дръжката. Между другото - ако дръжката е твърде дълга или Ви притеснява, тя може лесно да бъде отрязана до желаната дължина.

Базовият модел няма никаква дръжка и се препоръчва само за жени с много опит. За поставянето и изваждането е нужна много практика.

 

Съвети и трикове

Ако в началото Ви се струва трудно да използвате менструална чашка се отпуснете и помнете, че става по-лесно с малко практика. Дори и ако сте използвали тампони преди, използването на MeLuna е различно. В повечето случаи затрудненията при употреба или протичане се дължат на неправилно използване, така че не пропускайте да прочетете внимателно тези инструкции и имайте предвид, че повечето жени имат нужда да минат три цикъла докато свикнат да използват чашката правилно и лесно.

Ето някои полезни съвети, ако имате трудности :

 • Техниката на сгъване: Опитайте се да сгънете MeLuna така че повече въздух да попадне в нея. Сгъването с натискане надолу е удачно за това, но може да експериментирате и с други техники, за да откриете коя работи при вас.
 • Поставянето е най-лесно, ако MeLuna е навлажнена с вода, така че може да я изплакнете под течаща вода преди поставяне. Лубрикант на водна основа също може да помогне.
 • Използвайте вашите тазовите мускули, за да наместите MeLuna в правилната позиция: След поставянето използвайте мускулите на тазовото дъно , за да се преместите чашката надолу и издърпайте чашката леко надолу за дръжката.
 • Преди поставяне изплакнете със студена вода MeLuna: Ако чашката е топла материалът ú е малко по-мек, което може да затрудни пълното разтваряне. Ако материалът е студен е по-малко гъвкав и по-лесно може да се разтвори във вагината. Изплакването със студена вода може да направи материалът по-студен.
 

Какви са предимствата на менструалните чашки MeLuna пред тампоните и дамските превръзки за еднократна употреба?

През живота си жените изразходват около 10,000 тампони или дамски превръзки . MeLuna може да се използва в продължение на няколко години и това значително намалява разходите в сравнение с другите санитарни продукти за жени .

Менструалната чашка е най-екологичният продукт за дамска хигиена. Тъй като може да се използва многократно години наред това спестява изхвърлянето на тампони и превръзки всеки месец.

Менструалата чашка MeLuna може да побере (в зависимост от размера) повече течност от една превръзка или тампон. Не е нужно да се предвиждат и резервни превръзки и тампони.

Тъй като MeLuna не абсорбира течностите, тя не изсушава лигавицата. Така че няма никакво отрицателно влияние върху влагалището и в него не остават текстилни влакна.

Жените, които лесно се поддават на вагинални инфекции, микози, алергии или чувствителна лигавица на вагината могат да направят нещо добро за себе си и да предпазят лигавицата на вагината.

Менструалните чашки, за разлика от тампоните, никога не са били свързани със синдрома на токсичния шок (СТШ) .

MeLuna не съдържа белина, дезодорант или абсорбиращ гел. MeLuna е без PVC , силикон, латекс , протеини и това я прави противоалергична.

Обратно към въпросите