Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Менструална чашка Merula

Какво е менструалната чашка?

Менструалната чашка представлява малка, гъвкава чашка направена от силикон, ТРЕ или гума, която се сгъва и се поставя подобно на тампон, за да събира менструалната кръв.

Разтваря се след като се постави в тялото и създава непропусклив вакуум. Лекият вакум и мускулите на тазовото дъно я задържат на място.

 

Ново отношение към живота!
Много жени се чувстват ограничени от своя менструален цикъл в по-малка или по-голяма степен. Менструалната чашка предоставя огромно облекчение и дори решава този проблем напълно.
Ако няколко от изброените се отнасят за Вас, то чашката може да е подходящ избор:

-          Усещате тампоните неудобно и Ви е трудно да ги поставяте или изваждате.

-          Течението ми е твърде слабо за тампони, но не искам да използвам ежедневни превръзки.

-          Страдам от вагинална сухота.

-          Не искам постоянно да мисля кога трябва да купя тампони или превръзки.

-          Не искам да продължавам да засипвам природата с отпадъци.

-          Намирам миризмата на използваните тампони или превръзки за много неприятна.

-          Бих предпочела да не ми се налага да изхвърлям тампони или превръзки в чужди кошове за боклук.

 

Кратка история на менструалната чашка
Патентът за менструалната чашка е даден през 30-те години на миналия век, по същото време, по което и за тампоните. 

-          Първият тампон е пуснат на пазара през 1936 г.

-          Първата гумена чашка е произведена и пусната на пазара в края на 50-те години на миналия век.

-          Жените отказват първоначално и двата продукта. Все пак с времето тампоните се възприемат, а производството на чашки спира.

-          Чак в края на 80-те на миналия век чашките започват да получават признание сред жените.

-          Менструалните чашки са в бум на растежа в последните години. Най-накрая техническите възможности позволяват да се произвеждат висококачествени чашки за масовия пазар.

-          Първите чашки Merula са пуснати на пазара през 2017 г. Менструални чашки, които могат да паснат добре на всеки вид жена.

 

Предимства на менструалната чашка Merula

По-екологична

-          Една чашка може да се използва няколко години

-          Генерира по-малко отпадък от еднократните продукти

По-икономична

-          Няма нужда постоянно да купувате скъпи консумативи

-          След няколко месеца малката инвестиция в Merula  се изплаща

По-здравословна

-          Не изсушава

-          Не променя вагиналната  флора

-          Не остават влакънца в тялото (както се случва при еднократните тампони)

-          Без усещане за спарване като еднократните превръзки

По-удобна

-          Може да се носи по-дълго (до 12 часа)

-          Голям капацитет

-          Не абсорбира вода по време на плуване или при къпане във вана

-          Не висят кончета (напълно невидима е)

Направена в Германия

Менструалната чашка Merula е направена от сертифициран медицински силикон без химически добавки като пластификатори и не са използвани животински съставки.

Какви са особеностите на Merula?

 •  От слаби до силни мускули на тазовото дъно: Merula остава на мястото си. Тъй като може да се ползва дори и да не е разтворена напълно, дори и силните мускули не могат да променят формата й.

Merula „един размер“:

 • Има голям капацитет (до 38мл) с диаметър от 40 до 46 мм. Merula се адаптира перфектно към Вашето тяло и е идеална за леко до обилно кървене.
 • Поради сферичната си форма Merula има къса дължина от само 39 мм и впечатляващ капацитет, който побира повече от 2 от най-попивните тампони. Поради това Merula може лесно да бъде носена от жени с нисък цервикс. Може да се носи без затруднения и при висок цервикс, тъй като има дълга стълбовидна дръжка.
 • Не е необходимо да измервате височината на цервикса си преди първото използване на чашката. Просто преценете коя ще е най-удобната дължина на дръжката за Вас. Ако е необходимо може да я адаптирате като отрежете едно или две нива от стълбичката.

 Merula XL:

 • Има много голям капацитет (до 50 мл) с диаметър от 46 мм. MerulaXL се адаптира перфектно към Вашето тяло и е идеална за обилно кървене.
 • Менструалната чашка Merula XL предлага максимален капацитет при дължина само 50 мм, който е равен приблизително на капацитета на 2 средностатистически менструални чашки или 3 големи тампона. Като такава, менструалната чашка Merula XL пасва на жени със средно, до високо разположен цервикс. Благодарение стълбовидната дръжка с две стъпала, тя наистина може да се адаптира към Вашите нужди.
 • Менструалната чашка Merula XL е подходяща за жени с нисък до висок цервикс. Ако цервиксът Ви е много ниско разположен или чувствате, че вагината Ви е извъредно „тясна“, то Merula XL може да е твърде голяма за Вас. В този случай препоръчваме менструалната чашка Merula „един размер“, която има капацитет от 38 мл.

Без разочарование – просто изберете цвят!
Вместо да се мъчите с размерите върху кутията и накрая да купите грешния, при Merula Ви глезят само с избор за цвета на чашката и дизайна на торбичката.


Как работи чашката?

Поставяне и изваждане

Натиснете ръба на чашката в една точка надолу в посока към долната част и сгънете цялата чашка. Когато го направите чашката става по-малка за по-лесно поставяне.

Може да намокрите чашката или да използвате лубрикант на водна основа. Вкарайте сгънатата чашка и се уверете, че ръбът се е разтворил, след като сте я пуснали. Долната част на чашката може да остане сгъната. Ако чашката протича се опитайте да промените позицията. Не е необходимо чашката да се поставя толкова дълбоко, колкото тампон.

За да я извадите натиснете чашката леко надолу и хванете дръжката. Придвижете чашката надолу с бавни зигзагообразни движения докато можете да хванете дъното. Стиснете дъното за да се освободи лекият вакуум. Сега може да извадите чашката изцяло и да я почистите.


 

Почистване

Изварете чашката преди първата употреба и след всяка менструация. Използвайте вода с щипка оцет в тендежра или в микровълновата и изварете чашката за поне 5 минути. Чашката може да се носи до 12 часа без да се вади, но може да се вади и почиства и по-често.

След всяко изваждане изпразвайте чашката в тоалетната и я почиствайте добре под течаща вода. За да предотвратите оцветяване първо изплаквайте чашката със студена вода. Ако се налага да извадите и почистите чашката в обществена тоалетна въпреки големия капацитет, който има, може по изключение да я почистите с тоалетна хартия и да я поставите отново. Измийте чашката с вода при първа възможност. Не трябва да има разлика повече от 12 часа между всеки две почиствания с вода.

Винаги дръжте чашката в контейнер, който пропуска въздух, както например торбичката, която получавате с Merula. При подбра поддръжка една менструална чашка може да се използва няколко години. Ако силиконът започне да се деформира я заменете с нова. Леко оцветяване вследствие на употребата е нормално.

Адаптация

Първо изпробвайте своята чашка. След това може да адаптирате дръжката според Вашите индивидуални нужди.

Премахнете частта, която е по-светла с ножичка за нокти за да приспособите дръжката до нужната дължина. Чашката трябва да е изцяло вътре в тялото, но все пак да я достигате лесно с поне един пръст.

За Merula един размер:

За Merula XL:

Често задавани въпроси

 

Имате въпроси за чашките Merula и търсите отговор? Събрали сме доста въпроси и техните отговори разделени в 5 категории, за да ги откривате по-лесно.

 

Относно използването

Мога ли да поставя чашката когато не съм в цикъл, за да я пробвам?

Да, възможно е, но е възможно да е трудно, тъй като тъканите са по-стегнати отколкото когато сте в цикъл и цервиксът също е по-високо.

Имам силно придърпващо усещане/Имам силни болки ниско в корема когато нося чашката. Нормално ли е това?

Не. Когато чашката Merula е поставена правилно не трябва да я усещате. Не трябва да предизвиква неприятно чувство и със сигурност не болка. Ако усещате чашката неудобно е възможно цервиксът да не е правилно поставен в чашката или дръжката да е твърде дълга и да предизвиква раздразнение на входа на вагината.

Ако това е случаят опитайте да промените позицията или да адаптирате дръжката според инструкциите. Дайте си достатъчно време и ако е нужно си починете докато търсите правилната позиция, не бързайте. Не е нетипично опитите да отнемат 1 до 4 менструални цикъла.

Ако въпреки всички опити все още не можете да поставите Merula в удобна и непротичаща позиция не се колебайте да се свържете с нас!

Чашката ми пропуска. Когато я извадя повечето кръв е отвън от едната страна. Какво правя грешно?

В този случай цервиксът не е правилно поставен вътре в чашката (вижте тук). Открийте къде се намира цервиксът Ви в момента като го напипате преди да поставите чашката и опитайте да я насочите в тази посока. Завъртане на чашката докато напъвате с мускулите на тазовото дъно в същия момент обикновено помага да се намести цервиксът вътре в чашката.

Ако чашката се поставя лесно и не е толкова лесно да я извадите пак отново, то най-вероятно е позиционирана правилно.

Могат ли да имам сексуален контакт с чашката?

При вагиналната пенетрация има риск от нараняване. Чашката трябва да бъде извадена преди това.

Мога ли да извадя Merula за дръжката?

Чашката не трябва да се дърпа за дръжката преди вакуумът да е развален. С леко зигзагообразно придърпване на дръжката чашката може да се издърпа достатъчно ниско, за да я стигнете с пръст. Чашката в този момент се държи за дръжката и вакуумът се освобождава като натиснете чашката с пръст. След това чашката може лесно да бъде извадена.

Могат ли да спортувам или да плувам с чашката?

Чашките Merula са подходящи за всякакъв вид спорт и остават на място дори при силно напрежение върху мускулите на тазовото дъно. Също така е оптимално решение във вода, тъй като кръвта не може да изтече и да навлезе във водата.

За почистването

Мога ли да почистя чашката в съдомиялна?

Не. Препаратите за съдомиялна са твърде груби и могат да наранят материла, от който е направена чашката. Освен това препаратите за съдомиялна и остатъците от ароматизатори не трябва да влизат във вагината. Същото се отнася и за пералнята и перилните препарати.

Кой е правилният начин за почистване на чашката?
Вижте инструкциите.

Чашката ми Merula е променила леко цвета си, каква е причината?

Хемоглобинът, който дава червеният цвят на кръвта, има силно оцветяващо действие. Чашката може да промени цвета си с времето дори при старателно почистване. Но това не е причина за безпокойство ако чашката се изварява редовно.

Какво трябва да направя ако имам вагинална гъбична инфекция/Мога ли да използвам чашката ако имам вагинална гъбична инфекция?

Препоръчваме да преминете на еднократни продукти когато имате инфекция. Ако въпреки това се е случило да използвате чашката през този период идеалният вариант е да чашката да бъде професионално автоклавирана. В домашна среда може да изварите чашката в завряла вода 3 пъти за 20 минути с щипка оцет или лимонена киселина.

Относно размерите

Merula в различни размери ли се предлага/Каква е разликата между Merula един размер и Merula XL?

Менструалната чашка Merula се предлага в два размера: „един размер“ и XL(екстра голяма).
Merula „един размер“ е направена специално в стандартен размер, който да пасва на почти всички жени. Ако е твърде дълга за Вас може просто да премахнете едно или две от стъпалата на дръжката като използвате ножичка за нокти. Благодарение на кръглата форма ширината на чашката се адаптира индивидуално според Вашите нужди.

Merula XL е направена за жени с много обилно течение. С двустепенната стълбичка може да се адаптира за средно висок или високо разположен цервикс. Ако цервиксът Ви е изключително нисък или чувствате вагината си изключително „тясна“ е възможно Merula XL да е твърде голяма за Вас.

Всички чашки Merula имат една и съща степен на твърдост. Чашката е създадена специално да стои на място придържана от мускулите на тазовото дъно и да не протича.

Наистина ли чашката Merula e толкова голяма?

Чашката се сгъва преди да се постави. Има различни начини на сгъване, които може да използвате. Така не е много по-голяма от тампон. Поставя се лесно и комфортно благодарение на повърхността си. Чашката Merula „един размер“ може да се носи от млади момичета на 12-13 години до възрастни жени почти в менопауза.

Merula XL подходяща ли е за всички жени?

За жени с ниско разположен цервикс Merula XL може да е прекалено дълга. За жени с изключително тесен вагинален канал  малко по-големият диаметър може да е неудобен. В тези случаи препоръчваме Merula „един размер“.

Обща информация

Защо Merula се предлага в различни цветове?

Просто защото намираме разнообразието от цветове за страхотно и всеки си има любим цвят.

Безопасни ли са оцветителите?

Всички оцветители, които използваме са сертифицирани и трайно разпръснати в силикона.

От какви материали е направена Merula?

Менструалните чашки Merula са направени от 100% сертифициран медицински силикон. Използваме материал, от който се правят също временни импланти. В него няма пластификатори, Бисфенола А (BPA) и животински съставки.

Къде се произвежда Merula?

Чашките Merula се произвеждат единствено в Германия.

Защо чашките Merula нямат малки дупчици около горния ръб както много от другите марки менструални чашки?

При наличието на малки дупчици е по-лесно да влезе въздух в чашката докато я поставяте, което прави разгъването по-лесно. Чашките Merula нямат тези малки дупчици, но също така не е нужно чашката да се разтвори напълно. Като не включихме тези дупчици осигурява задържането на чашката на място от мускулите на тазовото дъно във всякаква ситуация и тя не може да излезе или протече дори когато е напълно разгъната (например сутрин, когато се събудите). Също така при някои жени през тези дупчици може да влезе вода при къпане или плуване, което означава, че чашката трябва да се изпразни бързо след това, за да няма протичане. Това не може да се случи с Merula.

Силно Ви съветваме да не добавяте сами „дупчици“ върху менструалната чашка. Това ще увреди нейната ефективност.

Нося вътрематочно устройство (спирала или др.). Мога ли все пак да използвам Merula? Какво трябва да взема предвид в този случай?

Лекият вакуум, който Merula образува не може да окаже влияние върху спирала, която е добре поставена. Дори когато изваждате чашката дърпащото движение трябва да окаже влияние само върху външната част на цервикса, а не връзките вътре. Но все пак е важно вакуумът винаги да бъде освобождаван внимателно преди чашката да се извади. Също така при изваждане е важно да се уверите, че не сте захванали връзките на спиралата когато изваждате чашката.

Имайте предвид, че спиралите и др. вътрематочни средства за контрацепция могат да бъдат изхвърлени от тялото през първия месец от носенето им, без значение от продуктите, които използвате. Естествено това изхвърляне се случва по време на менструация.

Разни

Може ли менструалната чашка да разкъса девствената ципа (хименът)?

Да, по принцип това е възможно. Все пак хименът може да се разкъса и сам, например по време на спорт, или може да е много тънък. От друга страна при някои жени е възможно хименът да остане дори и след естествено раждане.

Възможно ли е да си купя някоя от тези страхотни торбички без чашката?

Не, за съжаление не е възможно.

Каква е разликата между цервикса, ектоцервикса и цервикалната ос?

Цервиксът е отворът на матката към вагината. Предната част на цервикса, която стърчи във вагината се нарича ектоцервикс и обикновено е кръгла или конусовидна. Обикновено варира при жените на размер от този на череша до този на орех. Малкият отвор в ектоцервикса, през който менструалната кръв изтича по време на цикъла се нарича цервикална ос.

Какво е „синдромът на токсичния шок“(СТШ) и какви са симптомите?

Вижте тук.

Защо има тъмно петно в горния ръб на моята Merula XL?

В тази точка е бил инжектиран силиконовият разтвор през много малък отвор във формата за отливане. Оцветяващите пигменти са различни по размер. Най-големите частици може да се образуват по време на инжектирането и в  края на процеса те са избутани във формата и се получава цветно петно. Цветното петно не влияе на функционалността на чашкат.

Полезни съвети от общността на Merula

„Ако чашката не се разтваря лесно може да помогне да я поставите легнала по гръб.”Алина А.

„Когато не можех да накарам чашката да се разтвори получих съвет да я вкарам наобратно – първо дръжката и после да я завъртя вътре във вагината. Това проработи изненадващо добре.“Анастасия Р.

„С години използвах сгъването като буквата С с предишната ми чашка. Изненадващо сгъването с натискане надолу работи по-добре за Merula. Ако поставянето и изваждането не се получават просто опитайте друг начин на сгъване.“ Джени М.

„Най-добре е да не стискате чашката много силно когато я вкарвате. Колкото повече въздух има в нея в началото, толкова по-лесно ще се разтвори и вакуумът няма да е твърде силен.“Ребека Ф.

„Когато съм в цикъл ектоцервиксът ми се мести с няколко сантиметра през деня. Заради това не исках да скъсявам дръжката. Просто я сгъвам между тялото на чашката и вагината когато ектоцервиксът ми е по-ниско.“ Лина Р.

„Понеже често кръвта не се отмива добре след пускане на водата в тоалетната винаги използвам четката за тоалетна веднага след като пусна водата, така всичко изчезва.“ Джасмин С.

„За да разположите ектоцервикса в чашката може да е полезно да натиснете надолу с мускулите на тазовото дъно при поставяне и да завъртите чашката в същия момент, един вид да я „завинтите“.“Мерле Ф.

„За да съм сигурна, че чашката се е разтворила правилно винаги натискам стената на вагината настрани. За да провера дали е разтворена и дали ектоцервиксът е вътре в чашката минавам с пръст около чашката. Ако е кръгла и не мога да усетя ектоцервикса значи стои правилно и няма да пропуска с часове“ Мелани С.

„Когато искам да изваря чашката винаги първо я обръщам отвътре навън. Това означава, че дръжката е вътре в топката и чашката не се нуждае от много място в почистващия контейнер или тенджерата.“Амили К.

„Изпрах памучната торбичка в пералнята на 60⁰C и след това я пуснах в сушилнята с останалите си неща. Изглежда като нова. Не се повреди.“ Нели М.  

„Ектоцервиксът ми често се движи по време на цикъла ми. Преди поставяне винаги проверявам къде е в този момент, за да мога да насоча чашката в подходящата посока.“ Ванеса Х.

„Ако мога да завъртя леко чашката значи е направила вакуум, тоест не мога лесно да издърпам чашката за дръжката и знам, че ектоцервиксът е позициониран правилно в чашката.“ Мелани У.

„Купих си втора Merula която държа на работа в случай, че цикълът ми започне неочаквано.“ Леа Д.

„Когато изваждам чашката внимавам да остане леко сгъната, за да нямам неприятно усещане при изваждането. После я обръщам и изпразвам веднага в тоалетната.“ Клаудия С.

„Добра идея е да се упражнявате под душа защото тогава не е нужно да се притеснявате от разливане.“ Едит А.

„Изварявам моята чашка в стар буркан от течен шоколад в микровълновата. Направила съм малки дупчици в капачката за целта. Разбира се трябва да внимавате да не са останали никакви части от фолиото по ръба.“Мира Н.

Всички съвети са лични предложения от ползващите Merula, които могат да служат като ориентир за ползването на чашката. Поради тази причина не носим отговорност за по-горе описаните съвети.

 

Инструкции за безопасност
 • Винаги измивайте ръцете си старателно преди и след употреба на чашката.
 • Винаги леко освобождавайте вакуума преди да извадите чашката.
 • Merula  трябва да бъде извадена по време на сексуален контакт, не може да се използва като средство за контрацепция и не предпазва от болести предавани по полов път.
 • Почиствайте чашката поне веднъж на всеки 12 часа и я изварявайте за поне 5 минети или повече поне веднъж в края на менструацията.
 • Ако носите вътрематочно устройство (спирала) се консултирайте с Вашия лекар преди да използвате менструална чашка.
 • Чашката се изхвърля в коша за отпадъци, а не в тоалетната.
 • Винаги съхранявайте чашката далеч от деца и животни.
 • Ако имате някакви притеснения или усещате болка докато използвате чашката я извадете и се консултирайте с лекар веднага.

Менструален синдром на токсичния шок (СТШ)

СТШ е рядко, но много опасно заболяване, което може да настъпи при мъже, жени и деца. Към този момент няма много известни случаи на СТШ, които са свързани с менструалните чашки, но все пак тежки случаи на СТШ могат да доведат до смърт.

Следните симптоми, които могат да се развият много бързо и изглеждат само като грип в началото: внезапна висока температура (>39⁰), гадене, диария, обрив подобен на слънчево изгаряне, възпалено гърло, световъртеж и/или припадане.

Ако изпитвате един или повече от тези симптоми по време на менструация извадете чашката и се консултирайте с лекар веднага. Споменете СТШ и това, че сте в менструация. По този начин е възможно заболяването да се диагностицира рано и да се лекува ефективно. Ако вече сте имали СТШ се консултирайте с Вашия лекар преди да използвате менструална чашка или тампони.