Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Менструални чашки Ruby Cup

 

Какво е Ruby Cup?

Ruby Cup е менструална чашка направена от 100% мек, медицински силикон и не съдържа пластмаси, латекс, токсини и избелители. Поставя се във вагината подобно на тампон, но вместо да абсорбира, тя събира менструалното течение. В зависимост от това колко обилно е течението, Ruby Cup може да се носи до 12 часа без да се вади и е за многократна употреба до 10 години, което я прави удобен, достъпен и екологичен менструален продукт.

Какви са предимствата да използвате Ruby Cup?

Ruby Cup е менструална чашка, която идва с щедро количество предимства, които традиционните методи не могат да предложат. Тук са някои от тях...

  • Екологична: Ruby Cup може да се използва до 10 години.
  • Достъпна: Тъй като Ruby Cup може да се използа до 10 години в бъдеще ще спестите до 95% от разходите за еднократни менструални продукти.
  • По-малко тревоги: Ruby Cup побира колкото 3 тампона. В зависимост от силата на менструалното Ви течение бихте могли да я носите до 12 часа. Имате всичко, от което се нуждаете, в един продукт.
  • Здравословна: Ruby Cup са направени от 100% мек, медицински силикон и не съдържат пластмаси, латекс, токсини и избелители. Тъй като те събират, а не абсорбират менструалното течение, вагиналната флора остава непроменена.
  • Променят животи: Наричаме програмата „Купи една, дари една“. За всака продадена чашка ние ще дарим една на момиче или жена, която няма достъп до менструални продукти.

Как да започна да използвам менструална чашка?

Да преминете към менструална чашка е по-лесно отколкото си мислите, поставянето е подобно на това на тампон. Както всяко ново нещо, може да Ви отнеме време в началото, така че изберете спокойна среда и момент, за да пробвате поставянето и изваждането докато откриете най-удобния начин. Може да Ви отнеме няколко опита докато се получи и може дори да се упражнявате когато не сте в цикъл.

Ruby Cup повече ли побира от тампоните и превръзките?

Да. Някои менструални чашки имат по-голям капацитет от тампоните и превръзките и могат да поберат три пъти повече от менструалното течение. Ruby Cup среден размер може да побере 34 мл, което е повече от „Супер“ и „Екстра“ тампоните и превръзките за обилно течение. Това означава, че може да спите спокойно през цялата нощ без прекъсвания!

Каква е твърдостта на Ruby Cup?

По отношение на твърдостта Ruby Cup е със средна твърдост, което я прави подходяща за повечето вагини и лесна за употреба чашка за начинаещи. Ако имате много силни мускули на тазовото дъно е възможно те да притиската Ruby Cup и да попречат да се разтвори изцяло. Погледнете съветите ни при протичане.

Има ли цапане при употребата?

Не. Ще бъдете приятно изненадани колко чисто е. Ruby Cup стои вътре във влагалището, така че няма течение и мокрене. Чашката събира течността, така че повечето кръв е вътре и може спокойно да се излее в тоалетната.

Девствена съм, мога ли да използвам Ruby Cup?

Физически няма пречка девствени момичета да използват менструална чашка. Ако Вашият химен (тънката ципа, която частично покрива отвора на влагалището) е все още непокътната това може да затрудни употребата на Ruby Cup. Ако започвате да използвате Ruby Cup като девствени може да Ви е по-лесно с малкия размер Ruby Cup. Използването на чашка може да разшири или разкъса химена. Това може да се случи също при спорт като яздене на кон и е нещо нормално. Някои култури и религии изискват неразкъсан химен преди брака и може да не са съгласни с употребата на менструална чашка. Ако това не е проблем за Вас, Вашето семейство или Вашата религия, то не пречи да използвате Ruby Cup – просто си дайте време да намерите удобен начин за поставяне. Забележка: Употребата на Ruby Cup когато сте девствени може да окаже влияние върху химена Ви, но това не означава, че сте загубили девствеността си! Девствеността се губи само след първия сексуален контакт – без значение дали хименът е бил разкъсан преди това.

Ще усещам ли Ruby Cup вътре в мен?

Не. Ако чашката е поставена правилно няма да я усещате изобщо. Внимателно използвайте пръста си, за да наместите чашката в удобна позиция или отделете време да изпробвате различни техники за поставяне и изваждане.

От какво е направена Ruby Cup?

Ruby Cup е произведена от 100% медицински силикон одобрен от FDA.

Хигиенична и здравословна ли е Ruby Cup?

Ruby Cup е направена от висококачествен медицински силикон, който е хипоалергенен материал. Ruby Cup събира менструалната кръв вместо да я абсорбира като тампон. Това означава, че не променя естествения бактериален баланс във влагалището. Влагалището има чудесен механизъм за самопочистване и непрестанно произвежда естествени лубриканти, които го промиват. Тампоните абсорбират тези защитни течности и променят естествения баланс. Много тампони и превръзки съдържат химикали, парфюми и избелители, за да изглеждат бели и хигенични – но тези добавки не са здравословни за тялото. Ruby Cup не абсорбира и не съдържа никакви добавки и химикали.

Веган ли е Ruby Cup?

Да! Всички цветове и размери са регистрирани в Vegan Society. Това означава, че запазеното лого Vegan може да се постави върху продуктите. Логото се използва за продукти, които не съдържат съставки от животински произход и не са тествани върху животни.

Безопасна ли е Ruby Cup?

Всички чашки Ruby Cup са направени от медицински тестове и са минали тестове съобразно FDA стандартите(Агенцията за контрол на храните и лекарствата към САЩ). За цветните Ruby Cup са изпозвани медицински клас LSR бои, които също са минали тестове за FDA стандарти. Медицинският силикон е от най-високо качество, в съответствие с CPSIA (тествана за олово и фталати) и е преминала тест за биосъвместимост ISO10993 (биологична оценка на медицински изделия). Материалът е хипоалергенен, неабсорбиращ и не съдържа вредни добавки или химикали.

Колко е дълъг животът на Ruby Cup?

Медицинският силикон няма определен живот. Ако се грижите добре за своята чашка тя може да издържи до 10 години.

Как да говоря с майка си и баща си относно използването на Ruby Cup?

Някои хора с менструация са ни споделяли, че се чувстват засрамени да попитат родителите си относно менструална чашка. Въпреки че майка Ви може да не е пробвала Ruby Cup, то може да е чувала за тях. Препоръчваме да ѝ споделите, че сте открили Ruby Cup чрез приятел или онлайн и сте заинтересовани да опитате. Може да искате да споделите причините, заради които искате да преминете към нея. За някои това е понеже искат да използват здравословна и по-екологична алтернатива на тампоните и превръзките.

След като сте ѝ казали за Ruby Cup и защо искате да я използвайте, я попитайте дали се чувства комфортно да Ви позволи да я пробвате, или би искала сама да проучи допълнително преди да вземе решение. Майка Ви или баща Ви може да се свърже с нас ако има допълнителни въпроси.

Кажете ми повече за производството на Ruby Cup?

От Ruby Cup се вълнуват да представят своите нови партньори в Китай, които произвеждат висококачествен силикон, за пазарите в САЩ и ЕС. Материалът е сертифициран от FDA, SGS или ROHS и е в съответствие със стандартите в ЕС.

Контрол на качеството се осъществява от компания специализирана в силиконовите материали, която е основана и менажирана от датски директори. Контролът включва придържане кам продуктовите спецификации, осигурявайки, че суровият силиконов материал е от медицински клас, одобрен и минал всички SGS инспекции.

Понякога клиентите ни питат за производствения обект. Тъй като сме етична компания, високите стандарти по отношение на труда и околната среда са в основата на нашия бизнес.

Производството на Ruby Cup е много капиталоемко и компанията се ръководи от трима приятни души, които са инженери и експерти в областта на инжекционното формоване и медицинския силикон.

Китай може да има лоша слава по отношение на труда, околната среда и стандартите за качество. Въпреки това, както навсякъде, и в Китай може да имате „добри“ и „лоши“ производители. След продължителни проучвания и опити, получавайки мостри от различни производители от цял свят, избрахме нашия доставчик, който посреща високите ни стандарти за качество.

 

Как да се решим?

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Навиците се променят трудно, но когато е в името на здравето и щастието си струва да направите промяна. Жените по света вече използват менструални чашки и никога не биха се върнали към тампоните и превръзките. Точно като Вас и те са се чувствали несигурни в началото. „В момента използвам Ruby Cup за пръв път и я обичам!“

Несигурни? Любопитни? Ние също сме били така.

Първото впечатление не винаги е правилно. Нормално е да се чувствате несигурни. Знаем, че в началото чашките изглеждат изненадващо и странно. Някои хора казват, че изглеждат „толкова големи“, други ги намират „толкова малки“, а трети дори си мислят, че са нехигиенични. Но много жени са преодолели техните първоначални притеснения и са открили, че менструалните чашки са най-хигиеничната и здравословно опция, която се предлага.

Менструалните чашки се адаптират към Вашия начин на живот и хиляди жени като Вас вече са направили смяната. Чашките са чудесни за натоварен живот и могат лесно да се използват в обществена тоалетн или докато пътувате. Използването на менструална чашка е подобно на тампоните, но по-добро за Вашето тяло, планетата и портфейла Ви. Може да Ви е по-лесно да направите промяната като започнете с по-малка чашка първоначално.

Как се използва менструална чашка?

Изпробвали сте тампони и превръзки, но само сте чували за менструални чашки? Използването на Ruby Cup е много подобно на тампоните и чашките се използват широко сред хора по целия свят. Може да откриете всичко, което имате нужда да знаете за Ruby Cup – ние ще Ви обясним всичко.

Как да използвате Ruby Cup в 5 лесни стъпки:

Това ръковоство стъпка по стъпка ще Ви помогне да минете гладко през всяка фаза. Ето как да вземете най-доброто от първата си чашка и цикъла си:

1. Сгънете и задръжте

Винаги първо измивайте ръцете си. Сгънете Ruby Cup като използвате начин на сгъване, който работи за Вас. Много хора започват със сгъване на буквата „С“. Ако това не работи за Вас пробвайте някой от другите начини на сгъване. Анатомията на всеки е различно, така че открийте сгъването, което работи най-добре за Вас.

2. Поставете и проверете

Както с тампоните, внимателно поставете сгънатата чашка във вагината, накланяйки я назад към основата на гръбначния стълб. Чашката трябва да стои ниско във вагината, обикновено по-ниско от тампон, но цялата дръжка трябва да е вътре.

Когато чашката е поставена тя трябва да се разтвори и да създаде лек вакуум. Вакуумът предотвратява протичания, затова с пръст проверете дали е напълно разтворена. Завъртете чашката ако е нужно. Не бързайте – дайте си време, това е като да се научите да използвате контактни лещи.

3. Носете до 12 часа

Едно от големите преимущества на менструалната чашка, е че може да се носи до 12 часа. Повечето хора използващи чашка имат нужда да я изпразнят сутринта и отново вечерта.

4. Извадете и изпразнете

С чисти ръце внимателно придърпайте дръжката на чашката надолу докато можете да хванете основата. Стиснете основата на чашката, за да освободите вакуума и извадете внимателно.

Ако има нужда използвайте мускулите на тазовото дъно, за да свалите чашката надолу и да я достигнете по-лесно.

Когато сте извадили чашката изсипете съдържанието в тоалетната и измийте с вода. Ако нямате достъп до вода може да избършете чашката с хартия и да я поставите отново. При следващото вадене я измийте с вода.

5. Поставяне отново

Когато чашката е измита може да я поставите отново и сте готови!

Преминаването от тампони към менструална чашка не е сложно

Да започнете да използвате нов продукт е по-лесно отколкото си мислите. Използването на менструална чашка е подобно на използването на тампони, само е по-здравословно – без раздразнение, без химикали и изсушаване.

Менструалните чашки са модерната алтернатива на тампоните и превръзките. Те са природосъобразни и здравословни.

Откриването на подходящата менструална чашка може да е трудно. Ruby Cup се предлагат в 2 размера – малка и средна. Повече за размерите може да прочетете тук.

 

Пътуване с менструална чашка

Любопитни сте как се използва менструална чашка в обществена тоалетна? Лесно е. Менструалните чашки са здравословен и удобен продукт, който Ви дава свобода да отидете навсякъде и правите всичко.

Те са идеалното решение за активни хора и могат да бъдат използвани ако сте в тоалетната на офиса или на преход в гората.

В обществена тоалетна

Менструалните чашки имат много по-голям капацитет от тампоните и превръзките и могат да се носят до 12 часа – така че може да не Ви се налага да изпразвате чашката когато сте навън, но в случай, че се наложи използвайте тези три лесни стъпки.

  • Винаги измивайте ръцете си преди да извадите и изпразните Ruby Cup както обикновено.
  • Ако нямате достъп до мивка просто избършете Ruby Cup със суха или мокра салфетка и я поставете отново.
  • Някои хора предпочитат да носят със себе си малка бутилка вода, с която да изплакнат чашката над тоалетната, направете това, което е най-удобно за Вас.

Може да измиете и изплакнете Ruby Cup с вода следващия път когато имате мивка на разположение или в комфорта на собствената си баня.

Сред природата

Ако сте на поход в гората или къмпингувате в дива местност, менструалните чашки са най-доброто решение по време на менструалния цикъл.

Вашата Ruby Cup побира три пъти повече от тампон или превръзка, което означава по-малко спирки за тоалетна по пътя. Тя е за многократна употреба, така че няма да свърши и ще спестите ценно място в раницата.

Съвети за изпразване на чашката сред природата:

Носете вода, с която да измиете ръцете си преди и след изпразване на менструалната чашка. Намерете усамотено място за изваждане и изпразване. След като изпразните Ruby Cup я избършете със салфетка, изплакнете я с вода или просто я поставете обратно отново. Чашките са за многократна употреба, така че няма да оставите боклук след себе си.

Топ 5 причини да пътувате с менструална чашка.

Менструалната чашка е основен спътник при пътуване. Ето защо:

1. Ходете леко

Няма нужда да пълните чантата си с тампони и превръзки, което ще Ви остави повече място за нещата, от които се нуждаете. Чашките са леки и имате нужда само от една такава.

2. Спестете пари

Менструалните продукти понякога са скъпи, а е възможно и да не са налични навсякъде ако пътувате в чужбина. Няма нужда да се запасявате с големи количетва тоалетни принадлежности преди да тръгнете.

3. Повече свобода

Може да носите чашката до 12 часа, така че може да се отпуснете по време на дълги пътувания, полети със самолет, походи и колоездене.

4. Без паника

Да откриете санитарни продукти когато пътувате в отдалечени местности може да е трудно. С чашка никога няма да Ви хванат натясно. Може да я носите дори преди да е започнал цикълът така че да не се тревожите ако започне докато се изкачвате към планински връх.

5. Без отпадъци

Менструалните чашки са за многократна употреба, така че не е нужно да търсите кош за боклук или да оставяте отпадъци след себе си. Пазете планетата и защитавайте заобикалящата Ви среда.


Как да почистите и съхранявате менструалната чашка.

Знаем, че модерният живот е натоварен и когато стане въпрос за менструацията лесните опции с малко стрес са най-добрите. Може вече да използвате тампони, но може би просто не знаете колко лесни са менструалните чашки.

В 3 лесни стъпки Ви обясняваме как да почиствате и съхранявате Вашата чашка по време и след цикъла, за здравословна и устойчива менструация.

Как да се грижите за Ruby Cup по време на цикъла

Докато използвате Вашата Ruby Cup, просто я изплаквайте с вода всеки път и я изпразвайте преди да я поставите отново. Не е нужно да я дезинфекцирате преди всяка употреба в рамките на един цикъл.

След изпразване измийте чашката с вода. Избягвайте ароматизирани сапуни, които могат да променят pH баланса на вагината Ви. Ако не е възможно или сте в обществена тоалетна може само да изплакнете чашката с вода от бутилка или да я избършете със салфетка.

Дезинфекцирайте чашката в края на цикъла

В края на цикъла трябва да дезинфекцирате чашката преди да я приберете за следващия месец. Изплакнете чашката и загрейте вода в тендежра или тиган на котлона. Изварете чашката за 3 минути. За да не се промени цветът сме добавили допълнителни съвети в секцията Въпроси и отговори. Ако не искате да използвате тенджера може да използвате дезинфекцираща чаша Ruby Cup за изваряване в микровълновата или фурната.  

Съхранение между отделните менструални цикли

След като сте дезинфекцирали изсушете чашката и я приберете, за да е готова за следващия месец. Ruby Cup идва със собствена памучна торбичка, която е направена от хигиеничен, дишащ материал. Не съхранявайте чашката в затворен контейнер, тъй като има нужда от вентилация. Естествени материи като памук са най-подходящи.

Кой размер менструална чашка е подходящ за мен?

Изборът на правилната менструална чашка е като да намерите обувки, които Ви пасват перфектно. Преди да си купите обувки търво ще проверите кой размер и коя форма са Ви удобни. Същото правило важи и за менструалните чашки, въпреки че за съжаление не можете да отидете в магазина и да пробвате докато намерите тази, която работи най-добре за Вас.

Тъй като всяко влагалище е уникално анатомично няма такова нещо като „един размер пасва на всички“.  За щастие по форми и размери има много различни менструални чашки, което прави възможно откриването на перфектната за Вас.

За откриването ѝ препоръчваме да обърнете внимание на силата на менструалното течение и анатомията Ви отвърсе преди да си изберете менструална чашка.

Тук са двата ключови фактора, на които да обърнете внимание при избора на подходящ размер:

-          Силата на менструалното течение

-          Височината на цервикса (шийката на матката)

Когато знаете тези две неща може да стесните избора на потенциалните Ви менструални чашки. Ruby Cup е прекрасна чашка за начинаещи и работи добре за повечето потребители. Ако не сте сигурни за височината на Вашия цервикс прочетете нашето упътване.

Ruby Cup се предлага в два размера: малък и среден. Препоръчваме малката Ruby Cup ако имате леко до средно менструално течение и средната Ruby Cup за средно до обилно менструално течение. Това са размерите на Ruby Cup:

 

Ruby Cup малък размер

За след до среден цикъл

Ruby Cup среден размер

За среден до обилен цикъл

Дължина на чашката

46 мм

51 мм

Дължина на дръжката

19 мм

17 мм

Обща дължина

65 мм

68 мм

Диматеър

40 мм

45 мм

Капацитет до ръба

24 мл

34 мл

Капацитет до дупчиците

19 мл

24 мл

Ако цервиксът Ви е ниско разположен опитайте малката Ruby Cup, тъй като е по-къса. Добър трик е просто да отрежете дръжката ако е прекалено дълга.

Още се колебаете? Ето нашите препоръки:
Ако още се колебаете запомнете, че и двете чашки работят за Вас. Ако изберете малка Ruby Cup заради по-нисък цервикс просто ще трябва да я изпразвате по-често.

Средната Ruby Cup има по-голям капацитет и ще издържа по-дълго време.

Ако имате нисък цервикс, но искате да използвате средната Ruby Cup може да я наместите така, че цервиксът да влиза удобно вътре в нея.

Възрастта и ражданията оказват ли влияние върху избора на размер?

Не препоръчваме да избирате менструалната си чашка възоснова на тотва дали сте раждали, нито на възрастта си. Тъй като всяко тяло е уникално анатомично това не са много надеждни показатели.

Така че имайте предвид, че ако сте родили това не означава автоматично, че имате нужда от по-голяма менструална чашка. Силата на течението и положението на цервикса са по-добри индикатори според нашия опит.

Купете една, подарете една. Променете нечий живот.

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Спомняте ли си първият си цикъл? Най-вероятнот сте се чувствали малко уплашени и засрамени, дори и да сте били наясно какво се случва.

Сега се опитайте да си представите какво щеше да бъде ако не знаехте какво да очаквате. Ако никой никога не ви беше казал какво се случва когато имате менструация.

Социалните табута и липсата на сексуално обучение в някои развиващи се страни означава, че има милиони момичета, които преживяват това в момента.

Има безброй момичета и жени, които все още нямат достъп до безопасни, ефективни менструални продукти. Вместо това те използват парцали, хартия и други опасни небезопасни материали. Но Вие може да промените това.

Да се даде достъп на момичетата до продукти, които им дават 10 години безгрижни, безопасни менструации, както и да се информират, че трябва да правят здравословни избори за телата си е важна стъпка към по-светло бъдеще.

Какво даваме, как даваме, къде даваме

Всяко дарение на Ruby Cup е съпътствано с образователна работилница относно репродуктивното здраве, включва подробна информация как да се използва Ruby Cup от треньори, които също ги използват, и дава на момичетата достъп до мрежа за подкрепа, за да е сигурно, че ще получат помощта, от която се нуждаят, коагот започнат да използват своите Ruby Cup.

Това променя всичко и започва от Вас.

Шампиони по менструация

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Заедно с нашите партньори, треньори и клиенти сме имали възмжността да помогнем на 24 000 момичета и жени да станат шампони в менструацията.

В Ruby Cup вярваме, че знанието е сила. А за момичетата да получат достъп до информация и средство, което да им помогне да се справят със своята менструация помага да се елиминира поне една от пречките, с които момечата, които живеят в неформални селища се сблъскват. Помогнете им да процъфтяват в тяхната общност и да живеят живот, в който менструацията не ги спира!

Нашите партньори докладват, че 80-96% от момичетата, които са получили Ruby Cup ще продължат да я използват. Някои от тях дори споделят колко много означава за тях с благодарствени бележки до треньорите на Ruby Cup.

Ако искате да станете част от революцията на Ruby Cup, направете смяната, започнете да използвате менструална чашка и Купете една, подарете една сега.

В Ruby Cup вярваме в отчетността и прозрачността. Заради това в нашите годишни отчети споделяме обобщение от социалните и природозащитни промени, които сте помогнали да направим.

 

5 причини поради, които менструалната чашка протича и как да го предотвратите

Протичането на менструалната чашка е може би сред най-големите страхове, заедно с това да заседне във влагалището (не се тревожете, винаги има начин да я извадите), или ужасът да се наложи да я изпразните в обществена тоалетна (също не е толкова страшно колкото си мислите).

Като за начало, смятаме че е важно да отбележим, че и на най-добрите се е случвало да протече чашката, но в повечето случаи вината не е на чашката и отнема малко нагласяне, за да се научите да я поставяте правилно. Разбира се да използвате неподходящ размер чашка също е сред честите причини за пропускане. Но по-често пропускането се случва заради неправилно поставяне или ако сте забравили да я изпразните и прелее (въпреки че може да се носи до 12 часа времето лети ако сте заети или се забавлявате). Така че ако Ви се случва чашката да протече е добре, че сте тук. В тази статия ще споделим някои трикове за решаване на проблема. Също така попитахме експертите Ким и Аманда от Put A Cup In It да добавят своята експертиза и получихме практически съвети директно от потребителите на Ruby Cup, които споделят как са се справили.

5 чести причини, поради които менструалната чашка протича и как да се справите с тях:

1. Чашката не се е разтворила напълно

Това е една от основните причини, която предизвиква протичане. Менструалната чашка ще работи само ако се е разтворила напълно след поставянето. Тогава се формира вакуум и менструалното течение остава вътре в чашката.

Как да накарате чашката да се разтвори:

Добър трик, с който да накарате менструалната чашка да се разтвори е да я завъртите след като сте я поставили и леко да я разместите наляво-надясно или да натиснете чашката от една страна с показалец. И след това проверете! След като чашката е поставена опитайте да я дръпнете надолу – ако вакуумът се е формирал буквално ще го усетите. Ще се измести съвсем леко преди да усетите напрежението от вакуума – и без да го развалите ще бъде много трудно да я извадите.

Съвет 1: Може да минете с пръст около ръба за да проверите дали има сгънка, която пречи на вакуума да се формира.

Съвет 2: Опитайте различен начин на сгъване. При някои жени някои начини на сгъване не работят изобщо, докато други дават 99% шанс да се разтвори веднага. Всичко е индивидуално.

Съвет 3: Нашата клиентка Емма имаше проблем с протичането докато не откри, че ако поставя Ruby Cup малко по-високо (както и премина от малък към среден размер Ruby Cup), това помага да няма протичане през целия ден. Тя споделя своя опит в e-mail с нас и ни позволи да го споделим с вас:

„Всъщност имам добри новини, имах ФАНТАСТИЧЕН ден с моята Ruby Cup днес! Видях съвет във форум за това как да се наведете напред и после да се облегнете назад на тоалетната когато поставяте чашката. Когато направих това успях да поставя чашката по-високо отколкото преди това. Навсякъде бях чела, че чашката трабва да седи много по-ниско от тампон и се опитвах да постигна това, но предполагам ако е наред да стои по-високо, както е сега, тогава нямам нищо против, защото я носих за 12 часа днес без НИКАКВО протичане! Преди това не можех да издържа и 12 минути!“

Съвет 4: Ако използвате вътрематочна спирала заедно с менструална чашка може да помолите гинеколога Ви да скъси конците, за да падат директно в менструалната чашка, а да не стоят на ръба, пречейки да се формира вакуум.,

2. Чашката Ви пропуска защото прелива

Ако имате много обилен цикъл, Вашата Ruby Cup може да прелива и това да причинява протичане. Особено в тежките дни може да не е възможно да изкарате пълни 12 часа без да се наложи да я изпразните. Въпреки че средната Ruby Cup има капацитет колкото 3 тампона (34 мл срещу 10 мл), се уверете, че познавате течението си и ще може да изпразните чашката навреме преди да е протекла. Обикновено ако имате много обилен цикъл е добре да проверявате дали чашката се е напълнила на всеки 4-6 часа.

Решение: Ако все още не използвате среден размер Ruby Cup, може да смените размера или ако вече я използвате може да разгледате други менструални чашки, които имат дори по-голям капацитет, или да изпразвате чашката по-често. Ако денят Ви е натоварен може да използвате бельо за цикъл или превръзки от плат като двойна защита.

3. Протича ли менструалната чашка дори да не е пълна?

По време на менструация нивата на естроген падат и това понякога кара цервикса да смени позицията си. Също така цервиксът се разтваря леко или се подува, за да позволи на маточната лигавица и слузта да изтече лесно. Често срещано е по това време да се наклони леко на една страна или да се измести по-ниско във вагината.

Цервиксът се намира във вагиналният канал оставяйки малко място от двете страни. Затова когато поставяте менструалната чашка не я избутвайте прекалено навътре, тъй като е възможно да се разтвори отстрани до цервикса, а не под него.

Ако това се случи менструалната течност ще изтича свободно покрай чашката вместо да се събира вътре и ще имате протичания дори и чашката да не е пълна.

Решение: Минете с пръст около чашката и опитайте да усетите дали цервиксът е извън нея. Ако е така, то извадете чашката и я поставете отново. Ако оставите Ruby Cup да се разтвори по-ниско във вагиналния канал това също би намалило риска чашката да се разтвори до цервикса вместо под него.

4. Ходенето по голяма нужда може да причини кратки протичания

Друг чест случай на протичане  възниква при ходене по голяма нужда. Да получите запек или разстройство през първите дни от цикъла са често срещани симптоми и затова е важно да знаете, че ходенето по голяма нужда може леко да размести менструалната чашка. Но не се тревожете, тя няма да изхвърчи навън като тампон, благодарение на вакуумът, който я задържа на място. Но е възможно да причини протичане, особено ако чашката е почти пълна. Затова когато се избършете ще видите кръв, но това най-нероятно е от напрягането при ходене по голяма нужда, а не „истинско“ протичане.

5. Имате силни мускули на тазовото дъно

Силните мускули на тазовото дъно са важни и всъщност са благоприятни за здравето. Но ако са прекалено силни биха могли да смачкат стените на менструалната чашка както когато я стиснете за да я извадите. Това може да развали вакуума и да предизвика протичане.

Решение: Пробвайте менструална чашка, която е по-твърда. Ruby Cup е със средна твърдост, която я прави подходяща за повечето вагини и лесна за употреба от начинаещи. Но ако имате много силни мускули на тазовото дъно може да се чувствате по-добре с по-твърда чашка. Разгледайте онлайн групите за менструални чашки за повече информация кои чашки да пробвате. Виже и сравнителната таблица на Put A Cup In It.

Имате протичане, въпреки че тъкмо сте изпразнили чашкта?

Преди време имах протичания, така че в някои от дните бях леко параноична, че менструалната ми чашка може да протече отново. Случваше ми се точно след като бях изпразнила и изплакнала моята Ruby Cup, час по-късно имах петна по бельото сякаш чашката е започнала да протича отново – толкова изнервящо! Сега наричам тази ситуация „да имаш фалшиво протичане“, защото знам, че това не е протичане и Ким от Put A Cup In It ги нарича „протичане при избърсване“.

А какво означава протичане при избърсване или фалшиво протичане? Най-често се случва в най-тежките дни от цикъла когато вадите чашката, изплаквате я и я поставяте отново. Може да има останали капки вода по повърхността на чашката, които се смесват с кръвта останала по стените на вагината. Следващия път когато седнете или се разхождате може да остави петно върху бельото, което прилича на протичане, когато всъщност е само останала вода от изплакването. Просто се уверете, че сте се подсушили добре след като сте поставили прясно изплакнатата менструална чашка. Също така носенето на черно бельо през най-тежките дни е добра идея.

Ако все още е неясно това видео (на английски език) ще разсее всички съмнения. В него се демонстрира как се държи менструалната чашка във вагината. Помага да разберете защо менструалната чашка може да протече:

Така че следващия път, преди да се паникьосате, не забравяйте да отделите време когато поставяте менструалната чашка и да проверите всички потенциални причини за протичане.

Тук има кратък списък за предпазване от протичане:

1. След като поставите менструалната чашка проверете за неравности и ако има такива стиснете леко чашката, завъртете или я разместете, така че да има място да се разтвори.

2. Проверете дали се е разтворила напълно: направете теста като дръпнете чашката за да проверите дали се е формирал вакуум.

3. Ако срещате трудности с поставянето на менструалната чашка опитайте с различен начин на сгъване.

4. Изпразвайте чашката по-често, особено в дните с по-обилно кървене.

 

4 неща, които е добре да знаете за цервикса преди да използвате менструална чашка

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Нека си дойдем на думата. Когато знаете височината на Вашия цервикс (шийката на матката) животът с менструална чашка става много по-лесен и нека видим защо:

1. Изборът на подходящ размер менструална чашка няма да е толкова объркващ.

2. Вече ще сте няколко стъпки напреди когато започнете да използвате менструална чашка за пръв път.

3. Да започнете да използвате менструална чашка ще бъде много по-лесно.

4. Ще може на място да решавате проблемите, тъй като ще знаете колко високо да поставите Ruby Cup, за да се разтвори правилно и да няма протичания.

Когато започнете да използвате Ruby Cup, един от най-хубавите странични ефекти, е че опознавате тялото си по-добре. Колкото по-добре познавате тялото си, толоква по-лесно ще е да го разберете и ще се чувствате по-успели. Успешната употреба на Ruby Cup и познаването на цервикса Ви вървят ръка за ръка.

Кратко запознаване с цервикса

Къде е цервиксът

Представете си цервикса като „врата на матката“. Това е частта, която свързва вагиналния канал с матката. Може да варира на дължина, но обикновено е 2.5-3.8 см. Ако имате по-дълъг цервикс вагиналният канал ще е по-къс. А ако имате висок цервикс вагиналният канал ще е по-дълъг.

Как изглежда

Може да си представите цервикса като малка поничка. Той е приблизително 2-3 см в диаметър и през малка дупчица в средата излиза менструалното течение и влиза спермата. В зависимост от фазата на менструалния Ви цикъл, цервиксът ще изглежда различно и дори ще сменя позицията си поради хормоналните промени през 4-те фази на менструацията.

Каква е функцията му?

Екипът на Clue синтезира функцията на цервикса ето така:

„Държи нежелани бактерии и вируси вън от матката, разтваря се и се затваря за да пропусне спермата вътре и менструалната кръв навън, произвежда собствен овлажнител и дори си създава собствена запушалка ако забременеете (нарича се слузеста тапа).“

Каква връзка има цервиксът с менструалната чашка?

Ако знаете дължината на Вашия цервикс ще знаете и дали имате къс или дълъг вагинален канал. Това ще Ви даде ориентир кой размер менструална чашка да изберете, за да сте сигурни, че ще пасне добре вътре във вагината.

Менструалните чашки имат различни размери неслучайно. Ruby Cup например се предлага в два размера – малка и средна. Както прочетохте по-горе дължината на цервикса може да варира, което означава, че ако имате ниско разположен цервикс, то вагиналният канал ще е по-къс. Или ако имате високо разположен цервикс, то вагиналният канал ще е по-дълъг (само да уточним, че нито едно от двете не е по-хубаво или желателно от другото).

В зависимост от дължината на вагиналния канал, някои менструални чашки са по-удобни и ще работят по-добре за Вашето тяло в сравнение с други. Сега, нека да открием как може да измерите Вашия цервикс.

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Как да измерите височината на цервикса

Ето как да откриете цервикса си стъпка по стъпка взето от Clue:

1. Започнете в момент, в който е вероятно цервиксът да стои по-ниско и да може да го достигнете по-лесно (преди или след менструация е удачно).

2. Измийте добре ръцете си, включително под ноктите.

3. Клекнете на земята или повдигнете единият си крак на тоалетната чиния или ваната.

4. С дланта сочеща нагоре използвайте най-дългия си пръст, за да го вкарате във вагината (лубрикант би могъл да помогне).

5. Опипайте докато намерите издут кръг с вдлъбнатина в средата – по-вероятно е да бъде в горната предна част на вагиналната стена (по-близо до пъпа отколкото до гърба).

 

За да Ви дадем по-добра идея как се усеща цервиксът попитахме Put A Cup In It дали може да заемем техните фантастични илюстрации.

Ето така се усеща високо разположен цервикс:

Изображението е собственост на Put A Cup In It.

В зависимост от дължината на пръстите Ви този метод е ориентировъчен, но със сигурност ще Ви даде добра представа за височината на цервикса. Ако може да вкарате най-дългия си пръст почти целия вътре, то имате висок цервикс.

За какво да гледате в менструалната чашка при високо разположен цервикс (дълъг вагинален канал)

Потърсете дълга чашка, ще Ви бъде по-лесно да я захванете и няма да го има онова чувство „изгуби се и не мога да я стигна“.

Така се усеща средно висок цервикс:

Изображението е собственост на Put A Cup In It.

Ако можте да вкарате най-дългия си пръст до първото кокалче, то тогава имате средно висок цервикс.

За какво да гледате в менструалната чашка ако имате средно висок цервикс (дълъг вагинален канал)

Почти всяка менструална чашка ще работи за Вас, стига да не е създадена специално за висок цервикс и е такава, на която дръжката може да бъде отрязана.

Ако имате средно висок цервикс наблегнете повече на другите характеристики като силата на менструалното течение и силата на мускулите на тазовото дъно, когато избирате подходящата чашка.

Така се усеща ниско разположен цервикс:

Изображението е собственост на Put A Cup In It.

Ако можете да вкарате малка част от най-дългия си пръст над средното кокалче, то тогава имате нисък цервикс.

За какво да гледате в менструалната чашка ако имате нисък цервикс (къс вагинален канал)

Търсете къса менструална чашка, която да стои удобно вътре във вагината. Това ще попречи на дръжката да стърчи отвън, което може да се усеща неудобно за лабиите.

Какво да направите ако имате менструална чашка, която не отговаря на Вашия цервикс?

Може би сте си купили Ruby Cup без да проверите височината на цервикса предварително. Не се тревожете, има вероятност чашката да работи добре за вас, тъй като нашите чашки са добри за начинаещи. Но ако се затруднявате с Вашата чашка, тогава погледнете потенциалните проблемни ситуации описани по-долу. Те могат да Ви помогнат да разберете защо менструалната чашка сякш не работи за Вас и да предложат решение, което може да промени всичко без да се налага да купувате нова менструална чашка.

Купили сте менструална чашка за обилно течение, но имате нисък цервикс (къс вагинален канал)

По-късите чашки често имат малък капацитет поради по-малкия си размер. Какво може да направите ако сте избрали средна Ruby Cup заради обилното течение, но не сте знаели, че имате нисък цервикс? Може да Ви случат тези 3 неща:

1. Възможно е цялата чашка да не може да се побере на дължина.

Защо това е проблем:

Менструалната чашка може да не пасва, а дръжката да стърчи навън. Менструалната чашка е правилно поставена когато е изцяло вътре във вагината и не я усещате. Едно от големите предимства на чашките е, че не ги усещате изобщо. Затова много хора казват „Толкова е удобно, че понякога забравям, че я нося!“, което може би изглежда невъобразимо ако никога не сте пробвали.

Как да го решите:

Ако я усещате може да се опитате да промените нещо, например да изрежете дръжката. Може внимателно да изрежете дръжката на менструалната чашка с ножици, без да нарушите функционалността. Мола, не режете дръжкато докато носите Ruby Cup.

2. Възможно е да прави вакуум много близо до цервикса, което да предизвиква болки

Защо това е проблем:

Болката. Достатъчно е да кажем само това. Друг интересен факт при ниско стоящия цервикс: някога усещали ли сте болка по време на сексуален контакт в определена позиция, а в друга не? Най-вероятно е защото цервиксът е бил удрян твърде силно. Но помнете, нашите тела са отделни вселени и това, което може да е болезнено за едни, може да се усеща приятно от други. Просто е хубаво да може да си обясните сами този дискомфорт, вместо да се чудите какво е и дали нещо не Ви е наред.

Как да го решите:

Отново първо опитайте да изрежете дръжката, за да видите дали няма да има повече място за чашката вътре във вагината и да може да се разтвори под цервикса, а не на него.

Ако изрязването не помогне тогава е време за по-къса чашка.

3. Възможно е менструалната чашка да протича

Защо това е проблем:

Никой не иска да протича по време на цикъла си. Затова когато се случи с менструална чашка (особено ако слушате как всички я хвалят) е наистина обезсърчаващо.

Как да го решите:

Една от най-честите причини за протичане при менструална чашка е ако е поставена прекалено високо. Това прави възможно чашката да се разтвори отстрани до цервикса вместо под него като така улавя само половината от менструалното течение, а останалото може да изтече свободно покрай чашката вместо вътре в нея. За да решите този проблем се уверете, че поставяте чашката достатъчно ниско, за да се разтвори под цервикса.

Изображението е собственост на www.rubycup.com

Купили сте менструална чашка за леко течение, но имате висок цервикс (дълъг вагинален канал)

Ако изберете малка Ruby Cup и имате висок цервикс, шансовете са, че ще се стреснете първия път когато се опитате да я извадите. Може би дори няма да успеете да я достигнете.

Това са двете неща, които се случват най-често:

1. Трудно е да достигнете менструалната чашка

Защо това е проблем:

Изваждането на менструалната чашка може да е плашещо в началото. Особено ако се е качила нагоре и не можете да я достигнете. Не се паникьосвайте, чашката не може да се изгуби във вагината, просто ще имате нужда от малко опит докато свикнете да я изваждате.

Как да го решите:

Хората използващи менструални чашки използват термина „смъкване надолу“. Това представлява да клекнете и да натиснете чашката надолу с мускулите на тазовото дъно или корема докато успеете да я достигнете. Може да се наложи да вкарате средния пръст и палеца във вагината повече отколкото сте си помисляли, но това е нормално.

2. Ruby cup никога не е пълна

Това всъщност не е проблем. Имайте предвид, че Ruby cup може да поеме течност колкото 5 тампона приблизително.

За финал

Ruby cup се смята за подходяща за начинаещи менструлна чашка. Тя е от медицински силикон, достатъчно мека е за да пасне удобно при повечето мускули на тазовото дъно и достатъчно твърда, за да се разтвори лесно.

Предлага се в 2 размера с чудесни резултати за хора със средно висок до нисък цервикс или средно висок до висок цервикс. Ако цервиксът Ви е много висок или много нисък разгледайте чашки подходящи за Вашата анатомия.

Ruby cup среден размер

Обща дължина: 68 мм

Дължина без дръжката: 51 мм

Капацитет: 24 мл

Препоръчва се за средно висок и висок цервикс при обилно течение.

 

Ruby cup малък размер

Обща дължина: 65 мм

Дължина без дръжката: 46 мм

Капацитет: 19 мл

Препоръчва се за нисък цервикс и слабо течение.

 

Ако имате обилен цикъл и нисък цервикс може средната Ruby cup да е вариант за вас ако изрежете дръжката.
Надяваме се това да Ви е помогнало във връзката между Вашия цервикс и успешната употреба на менструална чашка.