Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Менструална чашка Softcup

 

Какво представлява Softcup?

Softcup е мека, гъвкава чашка, която се поставя около цервикса. Вместо да абсорбира течността, тя я събира вътре в себе си. Чашката е хипоалергична, не съдържа латекс и е напълно безопасна, когато се използва според описанието. Тя може да се носи до 12 часа без да се вади по време на месечния цикъл.

 Защо трябва да я пробвам?

Softcup е чудесно решение за заети жени, или за жени, които просто не желаят да мислят за смяна на тампона или превръзката на всеки няколко часа. Атлетите са възторжени от това, как Softcup издържа при дълги състезания. Пътуващите не напускат дома си без нея.

Може да носите Softcup до 12 часа

 • Softcup е удобна при плуване или спорт
 • Softcup елиминира миризмата, тъй като менструалното течение не е изложено на въздух
 • Softcup обича да правите любов...може да носите Softcup по време на секс
 • Softcup е удобна – няма дори да я усещате след като веднъж я поставите
 • Softcup няма крилца, нито конец....само свобода!
 Softcup обича живота

Не е нужно да променяте своето ежедневие само защото сте в цикъл – Softcup може да се носи по време на всякаква физическа активност. Тъй като се носи вътрешно и няма никакви конци, може да носите каквото поискате без да се притеснявате, че може да си проличи.

Със Softcup сте свежи. Миризмата по време на менструация се получава когато менструалната течност се изложи на въздух. Тъй като Softcup задържа кръвта вътре, това елиминира влагата и миризмите.

 

Softcup е нежна към тялото

Безопасността е важна когато става въпрос за репродуктивно здраве. Softcup се предлага на пазара вече повече от 10 години и е одобрена от FDA (Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата). Направена е изцяло от хипоалергенни, нетоксични, без латекс и непричиняващи раздразнение материали.

За повече от 10 години и над 120 милиона продадени чашки никога не е докладван случай на Синдром на Токсичния Шок (СТШ) със Softcup. Смята се, че СТШ се причинява от щамове на стафилококова бактерия, които произвеждат токсини. Изследванията показват, че рискът от СТШ е свързан с абсорбиращата сила на тампоните. Колкото по-абсорбиращ е тампонът, толкова по-висок е рискът от СТШ. За разлика от тампоните, Softcup не абсорбира течности и не променя естествените нива на бактерии в тялото.

 

Безопасност

Безопасността е важна когато става въпрос за репродуктивното здраве. Softcup е одобрена от комисията по храните и лекарствата в САЩ и е на пазара вече повече от 10 години. Чашката е хипоалергична, нетоксична, без латекс и материалът не предизвиква дразнене.

Какво няма да откриете в Softcup:

 • Избелен памук
 • Пестициди
 • Остатъчни влакна
 • Диоксини
 • Карциногени
 • Латекс
 • Поликарбонати (PCB)
 • Бисфенол А (BPA)
 • Поливинилхлорид (PVC)
 • Фталати

Softcup има сертификат по ISO 13485. Това удостоверява, че Softcup последователно отговаря на клиентските и регулаторни изисквания за медицински изделия.

Softcup е преминала обширни токсикологични и микробиологични лабораторни тестове, както и тестове за биосъвместимост. Проведени са клинични изследвания с хора и чашката се използва вече от хиляди жени, след като е пусната на пазара през 1996 г. Всички резултати подкрепят безопасността на Softcup когато се използва според инструкциите. Чашката е съвместима с вътрешната тъкан на жените, не предизвиква инфекции и алергични реакции.

Softcup е направена от инертен, противоалергичен, неабсорбиращ и непредизвикващ дразнене полимерен материал, който се използва безопасно повече от 20 години в медицински продукти като катетри и биберони. Softcup не съдържа латекс. Softcup не оставя влакна в тялото Ви.

Ако усетите сърбеж, зачервяване или подуване след поставяне на Softcup я извадете и прекъснете употребата. Както всеки друг продукт за дамска хигиена е възможно малка част от хората да са чувствителни към материалите в тази чашка.

 

Разлики между тампони и Softcup

Softcup не променя естествената среда в тялото – не изменя нивата на pH, естествените нива на бактериите, не абсорбира телесната влага. Softcup е идеално решение за жени, които искат да поддържат баланса си на pH. Поддържането на естественото за тялото ниво на бактерии предотвратява появяването на инфекции и гъбички. Softcup е много удобна, не причинява сухота или раздразнение, както може да се случи с превръзките и тампоните.

Когато се постави тампон, той създава микроскопични резки по вагиналния канал. Тампоните могат да оставят остатъчни влакна със следи от белина, токсини, диоксини и други химикали останали от култивирания памук и процеса на производство. Softcup не променя нищо в тялото – няма микроскопични резки, няма остатъци, няма промяна в нивото на pH или бактериите.

 

Как се поставя Softcup?

Възможно е да поискате да научите повече за анатомията на вагината. Започнете като вкарате пръст само около 2-3 см. и след това го приплъзнете навътре докато усетите цервикса в края на вагината. Цервиксът е долната част на матката. Той е леко издут и е около 2 или 3 см в диаметър.

Преди да поставите Softcup измийте ръцете си. Когато поставяте Softcup за първи път препоръчваме да го направите седнали на тоалетната с разкрачени колена. В тази позиция вагиналният канал е хоризонтален и леко наклонен надолу. За да поставите Softcup я хванете така, че резервоарът да виси надолу. Стиснете противоположните страни на ръба една към друга. Когато е стисната Softcup е с размерите на обикновен тампон. Внимателно поставете чашката във вагиналния канал назад и надолу към опашната кост. Softcup ще се приплъзне на място под цервикса и зад срамната кост. Не накланяйте ръба на чашката нагоре след поставяне тъй като това ще накара чашката да се събере пред цервикса вместо да се приплъзне под него.

Може да изгледате това видео на английски за поставяне и изваждане на Softcup.

Ако искате да проверите дали Softcup е застанала на правилното място вкарайте пръст и потърсете дъното на чашката. Трябва да усетите цервикса вътре в чашката.

Когато Softcup е поставена правилно не би трябвало да я усещате. Ако усещате нещо във вагиналния канал Softcup най-вероятно не е поставена достатъчно навътре. Извадете я и опитайте отново като я приплъзнете навътре и надолу. Запомнете, поставянето е много по-лесно когато сте отпуснати и спокойни. Ако все още чашката не може да застане удобно на място е възможно да е твърде голяма за Вас. Това се случва при много малък процент жени. Ако искате да се уверите дали размерът е подходящ вземете чашката с Вас следващия път когато посетите Вашия лекар. Той може да провери това.

 

Как се изважда Softcup?

За да извадите правилно Softcup препоръчваме да седите на тоалетната чиния с раздалечени колена. Вкарайте пръст във вагината си и напипайте срамната кост. Ръбът на чашката трябва да е точно зад нея. Вкарайте пръст под ръба. Не се притеснявайте, ноктите не могат да пробият Softcup. Много бавно издърпайте чашката навън от тялото си като я държите хоризонтално. Не дърпайте надолу както с тампон, това може да доведе до изливане. Не въртете чашката, само я издърпайте бавно и стабилно.

Не е необичайно първия път да имате нужда от повече от един опит за да извадите Softcup. Може да опитате да изваждате Softcup за първи път когато не сте в цикъл и сте на спокойствие в собствената си баня. Softcup не може да се изгуби в тялото Ви и може да се носи безопасно до 12 часа.

Изваждането на Softcup може да е странно в началото. Бъдете спокойни, за да може да извадите чашката по-лесно. За някои жени е по-успокояващо да махнат чашката докато си вземат топъл душ. Така са по-отпуснати и не се притесняват от разливане. Винаги махайте Softcup когато цикълът Ви свърши.

 

Може ли Softcup да протече?

Възможно е да отнеме известно време докато научите колко дълго може да носите Softcup в зависимост от силата на менструалното Ви течение. Softcup може да се носи безопасно до 12 часа. В дните, когато менструалното течение е най-силно може да се наложи да сменяте чашката по-често. Когато ползвате Softcup за първи път Ви препоръчваме това да е когато течението е слабо или когато си лягате. Скоро ще свикнете и ще научите колко често трябва да сменяте Softcup.

Може да забележите протичане когато ходите до тоалетна. Това е нормално, понеже когато ходите по нужда мускулите упражняват натиск и може да натиснат ръба на чашката леко напред, позволявайки на част от течността да изтече в тоалетната. Когато свършите Softcup обикновено се намества обратно на мястото си и протичането спира, или ако искате да сте сигурни може да наместите чашката с чист пръст.

Ако имате протичане по време на тежка тренировка или сексуален контакт е възможно да сте изчакали прекалено дълго, за да изпразните чашката. Препоръчваме Ви да изпразните чашката преди сексуален контакт или тежка физическа активност. И разбира се, само като напомняне, Softcup не е контрацептив и не не предпазва от болести предавани по полов път.

 

Има ли риск от Синдром на Токсичния Шок (СТШ)?

Лабораторни изследвания показват, че Softcup не благоприятства растежа на стафилококовите бактерии, които причиняват Синдрома на Токсичния Шок (СТШ). До днес не са устоновени случаи на СТШ.

Въпреки че СТШ може да се прояви при мъже, деца и жени, то най-често засяга жени в менструация, които използват тампони. Изследванията предполагат, че СТШ има връзка с абсорбирането на тампоните: колкото повече абсорбиращи са тампоните, толкова по-голяма е вероятността от СТШ; при по-малко абсорбиращи тампони съответно има и по-малък риск от СТШ. За разлика от тампоните, Softcup не е абсорбираща, тя задържа вместо да абсорбира менструалното течение. Въпреки това до момента употребата на Softcup не е достатъчно обширна, за да се определи риска от СТШ (ако има такъв). Като предпазна мярка, потребителят трябва да изважда своята чашка, да я изпразва, измива и поставя отново след най-много 12 часа. Може да я измиете с мек, неароматизиран сапун ако желаете. СТШ е рядко, но сериозно заболяване, което може да причини смърт. Предупредителните симптоми включват: внезапна висока температура, повръщане, диария, обрив, който прилича на изгаряне от слънцето, замаяност, припадък или състояние близко до припадък, и мускулни болки. СТШ може бързо да прогресира от симптоми подобни на грип до сериозно заболяване, което може да бъде фатално. Ако имате някой от тези симптоми, докато използвате Softcup, я извадете и незабавно се свържете с Вашия лекар.

 

Трябва ли да стерилизирам Softcup преди всяка употреба?

Не, не е нужно чашката да се стерилизира преди всяка употреба в рамките на един цикъл. За да съхранявате чашката за по-дълъг период я измийте добре с мек сапун, изсушете я напълно и я съхранявайте в проветрив контейнер. Не я съхранявайте в херметически затворен контейнер или торбичка. Не изварявайте и не слагайте чашката в микровълнова.

 

Може ли Softcup да причини крампи и дискомфорт?

Ако усещате дискомфорт при поставяне на Softcup е възможно чашката да не е поставена правилно. Важно е да прочетете внимателно инструкциите, тъй като поставянето е малко по-различно отколкото поставянето на тампон. При много малък процент жени Softcup може да се окаже твърде голяма. Ако е така тя ще се подава леко от вагиналния канал и ще бъде трудно да я вкарате зад срамната кост. Ако обикновено имате болки по време на менструация Softcup най-вероятно няма да им повлияе по някакъв начин.

 

Може ли със Softcup жена да загуби девствеността си?

Не. Вагината (и девствеността) не се променят от употребата на Softcup или тампон. Няма възрастови ограничения за употребата на Softcup.

 

Има ли Softcup срок на годност?

Не, Softcup няма срок на годност.

 

Опитвам се да забременея, може ли Softcup да се използва като помощно средство?

Методът за поставяне на чашката след полов контакт не е изследван като средство за повишаване на вероятността за забременяване. Употребата на Softcup като помощно средство не е одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата.

 

Усеща ли се чашката когато е вътре?

Когато Softcup е поставена правилно не трябва да я усещате. Ако усещате дискомфорт след поставяне на чашката опитайте да я поставите отново. Трябва да застане на място зад срамната кост.

 

Може ли да се използва Softcup като контрацептив?

Не, Softcup не може да се използва като средство против забременяване или предаване на болести по полов път.

 

Мога ли да правя секс със Softcup?

Да, може да правите чист секс докато Softcup е на мястото си. Въпреки че индивидуалния опит може да се различава най-вероятно нито Вие, нито Вашия партньор ще усети чашката. За да се избегне протичане в дните с по-силно менструално кървене се препоръчва чашката да се изпразни и измие преди сексуалния контакт. Запомнете, че Softcup не е контрацептив и не предпазва от бременност и болести предавани по полов път.

 

Има ли Softcup различни размери?

Не, Softcup се прави в един размер за всички. Този размер е избран след проучвания, които показват, че пасва удобно на почти всички жени. За много малка част от жените е възможно чашката да не пасва по размер.

 

Как мога да разбера, че Softcup не ми става?

Ако усещате Softcup след поставянето чашката или е поставена неправилно или е твърде голяма за Вас. Препоръчваме Ви да прочетете внимателно инструкциите как се поставя правилно чашката. Ако чашката е твърде голяма ще разберете веднага, тъй като Softcup няма да може да застане на място зад срамната кост. Ако след поставяне Softcup се изплъзва навън или не може да поставите ръба зад срамната кост, тогава най-вероятно чашката е твърде голяма за Вас.

 

Може ли да се използва Softcup заедно със спирала?

Препоръчваме жените, които имат поставена спирала да говорят със своя лекар, тъй като има риск от разместване или изваждане на спиралата, ако се дръпне връвта при изваждане на Softcup. Вашият лекар може да Ви помогне да определите дали може използвате Softcup и Вашата спирала безопасно едновременно, а връвта на спиралата би могла да бъде скъсена.

 

Кой не трябва да използва Softcup?

Препоръчваме жените, които имат поставена спирала да говорят със своя лекар преди да използват Softcup, тъй като има риск от разместване или изваждане на спиралата при изваждане на чашката. Вашият лекар може да Ви помогне да определите дали може използвате Softcup и Вашата спирала безопасно едновременно, а връвта на спиралата би могла да бъде скъсена.

Жени, които са претърпели гинекологична операция, и на които е препоръчано да не използват тампони, е добре да не употребяват Softcup за нужното време. Жени, които са имали СТШ преди трябва да избягват употребата на вътрешни средства за дамска хигиена, включително и Softcup. Жени, които са родили наскоро, претърпели са аборт или имат обърната матка, трябва да се консултират с лекар преди употреба на Softcup. Няма възрастови ограничения за употреба на Softcup, която може да се носи и от девствени момичета.

 

Мога ли да използвам Softcup и през други периоди от месеца?

Може да носите Softcup винаги когато имате нужда от протекция. Ако цикълът Ви е регулярен може да поставите Softcup точно преди да започне, за да предотвратите инциденти. Може също така да носите Softcup по всяко време на месеца когато имате нерегулярно кървене, например вследствие от хормонални противозачатъчни или перименопауза.

 

Мога ли да нося Softcup ако имам обърната матка?

Да, повечето жени могат да носят Softcup без проблеми.

 

Могат ли тийнейджърки да носят Softcup?

Да, тийнейджърките могат да носят Softcup. Няма възрастови ограничения за този продукт. Въпреки това момичетата трябва внимателно да прочетат инструкциите преди да пробват Softcup. Също така за успешното поставяне и изваждане на Softcup е нужно да познавате добре тялото.

 

Има ли спецални съвети за начинаещи?

Поставянето на Softcup е малко по-различно от поставянето на тампон. Затова преди да пробвате Softcup прочетете внимателно инструкциите, които са включени в опаковката, включително и предупрежденията. Както всяко ново нещо в началото може да Ви изглежда странно. Може да Ви отнеме малко време да свикнете да поставяте и изваждате чашката правилно. Препоръчваме Ви да пробвате Softcup когато цикълът Ви е по-лек, за да свикнете с употребата. Дайте си достатъчно време да експериментирате със Softcup и запомнете, че трябва да се отпуснете. Първия път когато използвате Softcup при силно менструално течение може да сложите и ежедневна превръзка за допълнителна защита. Скоро ще се научите колко често да сменяте Softcup. Както тампоните ако оставите Softcup по-дълго време тя ще протече. Не се отказвайте. Вярваме, че ползите от употребата на Softcup са много повече от времето, което ще Ви е нужно, за да свикнете.

 

Може ли Softcup да се постави твърде навътре?

Не, чашката не може да влезе твърде навътре. Когато е поставена правилно ръбът на чашката се подпира между срамната кост и най-задната част на вагината и покрива цервикса. Цервикса е изпъкнала плът, която се усеща като върха на носа. Цервикс е другото име за дъното на матката. Менструалното течение излиза от матката през много малък отвор в цервикса. Softcup не може да се загуби вътре в тялото, тъй като този отвор е твърде тесен.

 

Мога ли да ходя по нужда със Softcup?

Да, може да ходите по голяма или малка нужда докато носите Softcup. Може да забележите леко протичане в този момент, което е нормално. Когато мускулите се напъват може да натиснат ръба на чашката леко напред, което позволява на част от течността да изтече в тоалетната. Когато свършите Softcup се връща обратно на място и протичането спира. Ако това е единствения момент, в който имате протичане, то Softcup е поставена правилно.

 

Колко пъти може да се използва Softcup?

Softcup за многократна употреба може да се използва през един цял менструален цикъл и може да се носи до 12 часа преди да се извади, измие и постави отново. Когато чашката е пълна или са изминали 12 часа, тя трябва да се извади, изпразни, измие и постави отново.

Може да миете чашката с хладка вода и мек сапун. Или ако предпочитате може да използвате само вода. За да я съхранявате за по-дълги периоди я измийте добре с мек, неароматизиран сапун, оставете я да изсъхне напълно и я дръжте в проветрив конейнер. Не съхранявайте чашката в херметически затворен контейнер или торбичка. Не изварявайте и не слагайте чашката в микровълнова.

 

Колко дълго може да се носи Softcup?

Времето, за което може да носите Softcup зависи от силата на менструалното Ви течение. Softcup може да се носи безопасно до 12 часа без да се вади. В дните, когато менструалното течение е по-силно може да се наложи чашката да се изпразва по-често, за да се избегне протичане. Както сте се научили да използвате тампони така и с времето ще натрупате опит със Softcup и ще знаете колко често има нужда от смяна. Жените често надценяват обема на менструалното си течение – средно количеството на течението е едва около 2 супени лъжици (30 мл) за целия цикъл, който продължава средно от 2 до 7 дни.

Обратно към въпросите