Lila.bg лого


Кошница

Нямате продукти във Вашата кошница.

Междинна сума: 0,00 лв.

Менструални чашки Yuuki

 

Менструална чашка Yuuki

Менструалната чашка Yuuki (Юки) е произведена в чешка компания, специализирана в производството на здравни продукти. Компанията принадлежи към световните лидери в тази сфера. Материалът Силопрен LSR 4050, на германския производител Momentive, от който е направена чашката, е силикон от най-високо качество, одобрен да се използва в здравната и хранителната индустрия.

Менструалната чашка е произведена в „чиста стая“ за производство на медицински продукти. Този отдел е оборудван с отделен вход, антистатични настилки и климатични машини. Това специализирано работно място предотвратява всякакъв риск от замърсяване. Всички производствени процеси и контрол се извършват в пълно съответствие с изискванията на стандартите на ISO 9001.

Менструалната чашка не е новост по света. Първият патент за такъв санитарен материал е даден в началото на миналия век в САЩ. За съжаление в онзи момент все още не е имало на разположение подходящ материал за производство. Материалите, които се използват днес, напълно отговарят на физическите изисквания. В днешно време чашката е напълно нормално средство за менструална хигиена в целия западен свят.

 

За и против Yuuki

Както всяко нещо, което е направено от човека, чашката Yuuki има своите предимства и недостатъци. В следващите редове ще се опитаме да отбележим всички позитиви и негативи. Надяваме се, че преобладаващите ползи ще Ви убедят в предимствата на чашката.


Предимства на Yuuki:

 • Икономическа рентабилност (стойността на чашката се възвръща за 8-12 месеца).
 • Напълно удобна по време на употреба.
 • Има здравни сертификати. Чашките Yuuki не съдържат оцветители и фталати.
 • Дълъг живот.
 • Идеална е за пътуване и всякакви видове спорт.
 • Зелена е – една жена използва хиляди превръзки и тампони през целия си живот – около 600 кг боклук, който не се рециклира.
 • Европейски  продукт от специалисти в производството на медицински компоненти.
 • Техническо решение, което само менструалната чашка Yuuki ще Ви предостави. Нашата чашка е уникална, по-специално има пръстен, който се намира от вътрешната страна и предотвратява разливането. Опаковката е твърда и предотвратява всякакви деформации на чашката по време на пренасяне (например в чанта).


Недостатъци:

 • Все още е нова на българския пазар и се бори срещу предразсъдъците за опитване на нови неща.
 • В началото отнема време докато всяка жена открие удобния за нея начин на поставяне.
 • За някои жени може да е неприятно съдържанието на чашката. Обикновено се свиква след първите няколко пъти.
 • Менструалната чашка не може да се използва по време на следродилния период.


 

От какво е направена чашката?

Менструалната чашка Yuuki е направена от течна, силиконова гума Силопрен LSR 4050, произведена от германската компания Momentive. Този усъвършенстван материал се използва в много области на човешката дейност. В здравните грижи се използва като компонент, който влиза в директен контакт с човешкия организъм.

Основните предимства на силикона са:

 • Напълно здравословна (био и нетоксична). Чашката Yuuki не съдържа оцветители и фталати.
 • Няма остатъчни влакна както тампоните и превръзките за еднократна употреба.
 • Устойчива на ултравиолетови и инфрачервени лъчи.
 • Устойчива е на температури от -50 ° C до 240 ° C.


Възможно е чашката да промени цвета си с времето и да не е напълно прозрачна. Този процес е напълно нормален и това е само визуална промяна, която не се отразява на качеството.

 

Как се използва?

Използването на чашката, след малко търпение при първото поставяне, е удобно и бързо.

Преди да сте изпробвали достатъчно чашката не режете нейната дръжка, която служи за по-лесно захващане при изваждането.

След като сте я изпробвали можете (не е задължително) постепенно да намалявате дръжката докато достигнете желаната дължина или да я премахнете напълно.

С помощта на специалната дезинфекцираща чаша ще премахнете всички бактерии, които е възможно да се появят по чашката докато се съхранява. Важно е да има достатъчно вода в контейнера, в който ще изварявате чашката. Трябва цялата менструална чашка да е потопена във вода, за да се избегне деформация.

Преди да поставите чашката измийте ръцете си и я сгънете. Намерете най-удобната позиция. За много хора това е в клекнало положение. Поставете сгънатата чашка във вагината, така че дъното на чашката да е на около 1 см дълбочина във вагината. След поставяне чашката се разтваря и прилепва към вагиналната стена. Може да проверите дали чашката се е разтворила напълно като леко я завъртите настрани или като минете с пръст около чашката. Чашката се поставя по-лесно когато е мокра, а може да използвате и лубрикант на водна основа.

На снимката е показан най-често използвания начин на сгъване.


След първото поставяне е възможно чашката да протече, тъй като ръбът не е прилепнал напълно към вагиналната стена. Не се притеснявайте. Това е напълно нормално и всяка жена трябва да открие най-удобния начин на поставяне. Ще видите, че с малко търпение ще свикнете.

Силата на менструалното течение е различна за всяка жена. Поради това не може да се каже колко често точно трябва да изпразвате чашката. Обикновено чашката се нуждае от изпразване на всеки 4 до 8 часа. Изваждането на чашката може да стане отново в клекнала позиция. Хванете дръжката и внимателно извадете чашката. Изваждането може да се улесни с помощта на вагиналните мускули. Изплакнете чашката с вода и я поставете отново. Ако искате да измиете чашката със сапун използвайте неутрален сапун за целта. В случай, че нямате достъп до вода е възможно да вземете малка бутилка вода с Вас в тоалетната и да я измиете там. Може да избършете чашката внимателно със салфетка.

 

Размери на чашките

Размер S (обозначен като 1 - малък размер)

 • дължина 67 мм
 • широчина (средно) 42 мм
 • капацитет 24 мл
 • капацитет до безопасния ринг 13 мл

Размер L (обозначен като 2 - голям размер)

 • дължина 75 мм
 • широчина (средно) 47 мм
 • капацитет 37 мл
 • капацитет до безопасния ринг 25 мл
 

Избор на правилния размер

Преди да поръчате своята чашка Yuuki изберете кой размер ще е подходящ за Вас.

Размерите на чашката са изобразени с номера. Размер 1 е малък и е предназначен за момичета и жени, които не са раждали.

Размер 2 (по-голямата чашка) е предназначена за жени, които са раждали, за жени, които водят редовен полов живот и за жени, които са на над 28 години.

Размерът е обозначен на всяка чашка (на противоположната страна от надписа Yuuki) с число 1 или 2.

Не е възможно напълно точно да се предвиди от кой размер се нуждае всяка жена. Стойностите са ориентировъчни и зависят от няколко фактора. Ако не сте сигурни от каква чашка имате нужда ви съветваме да изберете голямата. В случай, че чашката е прекалено голяма може да я запазите за по-късно и да си вземете малка чашка.

Поради хигиенни съображения не е възможно да върнете използвана чашка.

По молба на нашите клиенти Yuuki представи и меката чашка. Тази менструална чашка е по-мека и е предназначена за жени, за които класическата чашка не е удачна.

 

Често задавани въпроси

Сигурни сме, че имате много въпроси свързани с менструалната чашка Yuuki. Дали е безопасна, как точно се използва и много други. Затова ще отговорим на тези най-често задавани въпроси тук.


Ако чашките наистина са такова чудо защо не ги виждаме по телевизията?

Те са отлични, но дългият им живот и относително ниската им цена ги правят недостатъчно доходоносни за големите мултинационални компании. Поради тази причина повечето производители продават своите чашки основно чрез интернет. Погледнете рафтовете с превръзки в супермаркета. Без проблем ще преброите дузина видове и производители. Трудно е да си представим, че производителят ще се откаже доброволно от милионите приходи.

 

Чашката изглежда много голяма! Поставянето и изваждането болезнени ли са?

Ако го правите правилно и внимателно не трябва да има болка. Девствените момичета може да имат леки затруднения в началото, но те ще отминат с времето. Вагината се разтяга достатъчно, за да премине през нея главата на новородено, а чашката е много по-малка. Когато поставяте чашката може да сложите по нея лубрикант на водна основа или да използвате само вода. Когато изваждате чашката стиснете дъното, така че вакумът да се освободи, и извадете внимателно.

 

Може ли менструалната чашка да се използва като контрацептив?

Не, в никакъв случай.

 

Възможно ли е да се прави секс докато използвам чашката?

Не, не може. Чашките стоят в долната част на вагината. Пенисът може да удари чашката и да я размести.

 

Може ли чашката да протече?

Не, ако е поставена правилно и сте я изпразнили преди да се е напълнила цялата. След поставяне на чашката трябва леко да я завъртите и дръпнете, за да сте сигурни, че е направила вакум около вагиналната стена.

 

Усеща ли се чашката докато я носим?

Повечето жени не я усещат, особено ако са отрязали дръжката. Някои от тях имат усещане за присъствието на чашката както ако сте с тампон. Чашката е мека и когато имате подходящия вид и размер, и я поставяте правилно, не трябва да усещате никаква болка или дискомфорт.

 

Какъв е полезният живот на чашката?

Повечето производители казват 10 години. На теория чашката може да издържи до края на живота Ви понеже е направена от същия вид силикон, който се имплантира при различни операции. Покупката на нова чашка е Ваш избор. Yuuki предоставят 2 години гаранция на своите чашки.

 

Трябва ли да изваждам чашката когато ходя по малка или голяма нужда?

Не, не е нужно да вадите чашката.

 

Как мога да почистя чашката в обществена тоалетна?

Изваждате я и я почиствате по същия начин както у дома, но вземате бутилка вода със себе си, дезинфекцираща вода или кърпичка. Може да почистите чашката по-добре когато се приберете вкъщи.

 

Не мога да използвам тампони, защото те не остават вътре в мен. Ще имам ли същия проблем с чашката?

Първо трябва да пробвате чашката, за да разберете. При всяка жена може да е различно. За жените, които не могат да изберат определена твърдост или размер предлагаме комплект от две различни чашки на специална цена.

 

Имам алергия към латекс? Мога ли да използвам чашката?

Да. Менструалните чашки Yuuki са направени от медицински силикон, а не от латекс.

 

Трябва ли да стерилизирам чашката?

Препоръчително е. Трябва разбира се да измивате чашката всеки ден с топла или дезинфекцираща вода. Във всеки случай чашката трябва да се изварява за 5-10 минути преди началото на всеки менструален цикъл или да използвате нашата специална чаша.

 

Живея в среда, където не е възможно да стерилизирам чашката в кухнята. Какво мога да направя?

Чашката трябва да се стерилизира преди началото на всяка менструация. Най-лесния начин е да използвате нашата специална чаша или дезинфекцираща вода. Никога не използвайте химикали като Savo, прекис, антибактериална вода и т.н. Те могат да увредят чашката.

 

Къде трябва да съхранявам чашката когато не я използвам?

След почистване и стрелизация на чашката трябва да я сложите в чиста текстилна торбичка или в чашата на Yuuki. Никога не съхранявайте чашката в найлонова торбичка!

 

Колко често трябва да изпразвам чашката?

Това зависи от Вашия цикъл. Той е различен при всяка жена. Ако цикълът Ви е среден или силен е добре да изпразвате чашката на всеки 3 до 10 часа. Някои жени с много слабо менструално течение изпразват чашката на всеки 12 часа. В дните, в които менструалното течение е по-силно е възможно да се наложи да изпразвате чашката по-често. Ако вече сте изпробвали голямата чашка и сте установили, че трябва да я изпразвате на всеки 3 часа, то Вие имате много силно менструално течение. Това може и да не означава, че имате проблем, но е добре да поговорите с Вашия лекар. Вече има средства, с които менструацията може да се контролира.

 

Какво означава Синдром на Токсичния Шок? Причинява ли се от чашките?

Менструалните чашки не причиняват СТШ. СТШ е заболяване, причинено от бактерии в пролифериращи, абсорбиращи материали като тампони. Може да бъде опасно. Ако използвате тампони трябва да се запознаете със симптомите на СТШ.

 

Как мога да разбера дали чашката е поставена правилно?

Никога не насочвайте чашката нагоре когато я поставяте. Вагината е наклонена назад към ректума. Затова насочете чашката в тази посока. За да проверите дали е застанала правилно хванете дръжката и се опитайте да завъртите чашката и да минете с пръст около ръба, за да се уверите, че има овална форма. Ако можете да завъртите чашката, то тя не приляга плътно. Опитайте се внимателно да я местите нагоре и надолу. Трябва да влезе малко въздух, за да направи чашката вакум.

 

Какви размери се предлагат и кой от тях трябва да поръчам?

Yuuki предлага два размзера. Един, за жени, които са раждали вече и един за жени, които са под 28 години и не са раждали. Менструалните чашки Yuuki имат размери - малък и голям. Разликата между малката и голямата чашка е една от най-големите измежду всички производители на чашки.